Politika Udarno Vijesti

Božo Ljubić: Neki javni emiteri stavili su se u funkciju određenih politika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić pokrenuo je inicijativu za provođenje parlamentarne rasprave o stanju u javnim emiterima BiH i njihovom djelovanju.

Kao razlog za pokretanje inicijative, Ljubić je naveo afere u vezi sa poslovanjem javnih emitera, ali i njihovu programsku politiku.

“Mislim da više treba da nas brinu programska politika i program javnih emitera koji su, po mom, ali ne samo po mom mišljenju, u suprotnosti sa funkcijom javnih medija i demokratskim praksama, kao i sa proklamovanim programskim načelima”, istakao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, neki javni emiteri stavili su se u funkciju određenih politika.

“Umjesto da izvještavaju o događajima, oni vode rasprave, sude i presuđuju i pojedincima i strankama, često i čitavim narodima”, upozorio je Ljubić i dodao da bi takvo djelovanje javnih emitera bilo destruktivno i za stabilnija društva nego što je BiH.

Ocijenivši da je parlament pravo mjesto za vođenje rasprave i donošenje zaključaka u vezi sa javnim emiterima Ljubić je rekao da je to mnogo bolje nego da se pojedinačni slučajevi neetičkog, neprofesionalnog, tendencioznog i malicioznog izvještavanja rješavaju na sudu.

“Sudski postupci koriste se za propagandu, odbranu tzv. naših i napade na druge”, rekao je Ljubić prilikom predstavljanja svoje inicijative na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma.

Ljubić je zatražio da se rasprava o ovom problemu javno prenosi.

 

Srna/Informer.ba