Politika Udarno Vijesti

Božo Ljubić: Pokrenuti pitanje rekonstrukcije vlasti u FBiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je danas jasno da Hrvati nisu ravnopravni i da je nužno pokrenuti pitanje rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH.

Ljubić je ocijenio da to više nije samo pitanje zaživljavanja ustavnosti i zakonitosti i poštivanja narodnog izbornog legitimiteta, na što ukazuju legitimni predstavnici Hrvata nakon posljednjih izbora, već to sada uviđaju i politički predstavnici Bošnjaka.

On je naglasio da dio bošnjačkih političkih, vjerskih i intelektualnih krugova smatra da bi BiH trebalo da bude nacionalna država većinskog naroda Bošnjaka-muslimana obrazlažući to time da Hrvati i Srbi imaju svoje nacionalne države.

Takva politika, zavisno od promotera, od prilike do prilike, ima različite manifestacije, jednom je to nametanje takozvanog državnog bosanstva kao nadnacije, drugi put je nametanje bosanskog jezika kao zajedničkog“, rekao je Ljubić za “Večernji list”, izdanje za BiH, dodajući da je to pokušaj preuređenja države i promjene Izbornog zakona po modelu dominacije većine.

Ljubić je naglasio da se BiH može razvijati i opstati samo kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda.

 

Srna/Informer.ba