Politika Vijesti

Božo Ljubić priprema inicijativu za novi sastanak ”šestorke”

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić priprema pisanu inicijativu za sastanak lidera šest političkih lidera u BiH u vezi sa formiranjem Vijeća ministara, potvrdio je Srni portparol HDZ-a 1990. Veso Vegar.

On je dodao je da će inicijativa biti upućena tokom  dana.

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović sinoć su nakon razgovora u Laktašima izrazili uvjerenje da bi se već naredne sedmice mogao održati novi sastanak najznačajnijih političkih lidera, a da se do kraja mjeseca može postići dogovor o novom Vijeću ministara BiH.

”Krajnje je vrijeme i mi dijelimo zajednički stav da se nastave sastanci šest političkih lidera u BiH i da bi bio red da lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić sazove jedan sastanak na kome bi o tome razgovarali”, rekao je Dodik novinarima.

Izrazivši uvjerenje da o tome postoji i saglasnost lidera SDS-a Mladena Bosića, Dodik je istakao da bi na taj način bila otpočeta nova runda razgovora o mogućem rješenju pitanja formiranja vlasti.

Predsjednik SNSD-a je rekao da su na sastanku u Laktašima potvrđeni raniji stavovi SNSD-a i HDZ-a BiH.

Čović je rekao da nema nijednog razloga da Vijeće ministara BiH ne bude formiran prije sjednica 7., 8. i 12. decembra u Briselu, kada će se razmatrati situacija u BiH.

 

Srna/Informer.ba