Politika Vijesti

Božo Ljubić: Ustavne promjene donijeti u paketu

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić izjavio je da se stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) zalažu da se ustavne promjene donesu u paketu i da se odnose i na izbor Predsjedništva BiH i članova u Dom naroda.

Ljubić je istakao da su ustavne promjene neophodne nakon odluke suda u Strazburu u slučaju “Sjedić i Finci”.

Kada je u pitanju izbor Predsjedništva, mi preferiramo indirektan izbor u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali smo otvoreni za razgovor o direktnom izboru. U drugom slučaju, potrebno je promijeniti Izborni zakon na način da se u Federaciji BiH formiraju dvije izborne jedinice”, rekao je Ljubić nakon okruglog stola pod nazivom “Izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH”.

On je rekao da je prijedlog HNS-a već razrađivan, ali da ga još nisu spremni predstaviti javnosti.

Kada je u pitanju Doma naroda BiH, HNS BiH je za povećanje broja delegata iz svakog konstitutivnog naroda, kako bi se omogućila zastupljenost Hrvata i Bošnjaka iz Republike Srpske, kao i Srba iz Federacije BiH, te zastupljenost nacionalnih manjina i ostalih.

Ljubić je rekao da HNS BiH predlaže izbor 48 delegata, po 15 iz svakog konstitutivnog naroda, te tri zastupnika nacionalnih manjina i ostalih, dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske.

On je rekao da bi i u Federaciji trebalo provesti ustavne promjene, kako bi se omogućilo da svi narodi na isti način mogu birati delegate, jer se sada dešava da više hrvatskih delegata u federalni Dom naroda biraju kantoni s bošnjačkom većinom od onih sa hrvatskom.

Ljubić smatra da je potrebno uraditi temeljne izmjene Izbornog zakona, kako bi bila precizirana brojna nedefinisana pitanja.

 

Srna/Informer.ba