Region Udarno Vijesti

Brač zapalili turisti koji su roštiljali?

Veliki požar na otoku Braču i dalje aktivan, te se širio u jednom smjeru prema naselju Dračevica, a u drugom smjeru prema mjestu Vela Faska-Uvala Mala Lozna prema Bolu, priopćeno je oko 15.30 sati iz DUZS-a. U 19 sati je priopćeno da je naselje Dračevica obranjeno.

Požar je zahvatio oko 4000 hektara. Vatrogasci strahuju da bi vjetar mogao dodatno razbuktati vatru.

Vatra se u jednom trenutku približila na oko 400 metara od kuća. Vjetar koji je oko podneva promijenio smjer iz jugozapadnog u sjeverozapadni dodatno otežava gašenje.

Konkretnih informacija o uzroku požara za sada nema. No, neslužbeno se može čuti da policija istražuje mogućnost da su požar izazvali turisti koji su pekli meso na roštilju.

Obranjena su naselja Milna, Bobovišća i Ložišća, no s vatrom se i dalje bore 174 vatrogasca, s  44 vozila, 5 kanadera, 3 Air Tractora i 2 helikoptera. Nitko od turista, mještana i vatrogasaca nije ozlijeđen. Buknuo je i požar iznad Supetra, no tu je vatra oko 11 sati lokalizirana.

Zbog požara su zatvorene ceste Milna-Sutivan i Ložišća- Dračevica. Na terenu je od sinoć i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje oko 10.30 sati je izvijestila kako je gašenje požara na području Pustinje Blace i jugozapadnog dijela Brača i dalje u toku. Prema zadnjim procjenama u 11 sati, izgorjelo je oko 2500 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja te poljoprivrednih kultura.

S mora u gašenju pomažu vatrogasni brod Sv. Florijan iz DVD-a Gomilica te remorker Brodospasa. U Milni, kako su Indexu javili mještani, trenutno nema struje.

Noćas su se na Brač uputile i dodatne snage, 25 vatrogasaca i 7 novih vozila iz Dubrovnika, Metkovića, Ploča, dubrovačkog primorja i Zadra. S mora im pomaže vatrogasni brod Sveti Florijan i remorker Brodospasa. I dalje traje gašenje na području pustinje Blace i jugozapadnog dijela otoka.

 

Index/Informer.ba