Politika Udarno Vijesti

Brammertz zabrinut zbog političkih napada na bh. pravosuđe

Glavni haški tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) kritikovao je visoke hrvatske zvaničnike zbog izjava u javnosti poslije presude Anti Gotovini u Haškom tribunalu.

Izjave kakve su dali pojedini hrvatski zvaničnici poslije presude Gotovini “podrivaju rad Tribunala i sprečavaju pomirenje”, ocjenio je Bramerc (Brammertz)u najnovijem šestomjesečnom izvještaju o saradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim tribunalom.

Bramerc (Brammertz) je, u dijelu izveštaja koji se odnosi na Hrvatsku, izrazio nezadovoljstvo i zbog toga što Tužilaštvo još nije dobilo informacije o nestaloj vojnoj dokumentaciji vezanoj za operaciju hrvatske vojske “Oluja” u avgustu 1995. godine.

Govoreći o saradnji Bosne i Hercegovine, haški tužilac je pozitivno ocijenio nivo saradnje države, ali je ukazao na spor napredak u procesuiranju optuženih za ratne zločine pred domaćim pravosuđem.

On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog čestih političkih napada na pravosuđe u BiH i pozvao sve političare u BiH da podrže procesuiranje po optužbama za ratne zločine.

Bramerc (Brammertz) je sredinom novembra poslao redovni šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti UN, a zvanično će ga u Njujorku predstaviti 7. decembra.

 

Tanjug/Informer.ba