BiH Udarno Vijesti

Branitelji blokirali Kupreška vrata, te zatražili smjenu ministra Heleza

Članovi Koordinacije županijskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ-e nezadovoljni svojim statusom organizirali su prosvjede te blokirali prometnicu između Bugojna i Kupresa, točnije na Kupreškim vratima. Blokada će trajati do 14 sati, potvrdio je za Fenu predsjednik Koordinacije županijskih udruga iz ove županije Ivan Mamić.

Kao razloge za održavanje prosvjeda Mamić je naveo neprestano i sustavno ponižavanje pripadnika HVO-a s prostora ove županije i šire od strane Federalnog ministarstva za pitanja branitelja kroz nezakonitu reviziju, nedopustivo kriminaliziranje časnog i obrambenog Domovinskog rata i branitelja HVO-a, kao i iskrivljivanje povijesnih činjenica o Domovinskom ratu, te negiranje postojanja logora od strane Armije RBiH za pripadnike HVO-a.

Isto tako, Mamić je istaknuo nezadovoljstvo pripadnika HVO-a i ustrojem Federalnog ministarstva za pitanje branitelja, kao i radom Instituta za medicinsko vještačenje nad pripadnicima HVO-a.

Iznijeli smo naše zahtjeve u koje ubrajamo zaustavljanje ovakve nezakonite revizije, tražimo da se sva rješenja proistekla iz nezakonite revizije stave van snage, formiranje dvije zasebne Uprave u sklopu resornog federalnog ministarstva branitelja, te smjenu ministra Zukana Heleza koji javno pokazuje patološku mržnju prema pripadnicima HVO- i naziva ih agresorima“, kazao je Mamić.

U obrazloženju razloga za prosvjede Mamić je naveo i to da su revizorski timovi formirani protivno zakonu, a kao glavni dokaz istaiče tabelarni prikaz gdje su branitelji s ovih prostora bili “pokusni kunići od strane nekih interesnih skupina”.

“Od ukupno 28,5 milijuna maraka ova županija dobiva 262.000 što je manje od 1 posto dok ostale županije vuku iz proračuna od 1 do 6,5 milijuna maraka“, istaknuo je Mamić, dodavši kako ta županija broji 250 poginulih i 850 ratnih vojnih invalida od čega su u Tomislavgradu 102 osobe poginule i umrle, dok je samo 385 RVI-a.

Također, predsjednik Koordinacije udruga ističe da u resornom federalnom ministarstvu nema predstavnika HVO-a zbog čega traži formiranje dvije odvojene komponente u sklopu ministarstva.

Isto tako, Institut za medicinska vještačenja u Sarajevu izvodi iz prava 80 posto pripadnika HVO-a , te da doktori ovog instituta dobivaju stimulacije za izvedene iz prava, naglašava Mamić.

Vrši se diskriminacija oboljelih branitelja koji nemaju pravo na pogoršanje bolesti kao i utvrđivanje uzročno posljedične veze. Obitelji poginulih nemaju mirovinu već samo invalidninu od 300 maraka, dok radno nesposobni RVI ne mogu dobiti mirovinu ako imaju radnog staža osim ratnog. Samoubojstva se ne spominju kao posljedice ratnih djelovanja te inzistiramo na osnivanju Dnevnih bolnica za oboljele od PTSP-a“, kazao je predsjednik Koordinacije županijskih udruga iz Domovinskog rata umirovljeni pukovnik Ivan Mamić.

Na prosvjedima se trenutno nalazi oko 1000 članova spomenutih udruga, kako iz Hercegbosanske, tako i ostalih udruga s predznakom HVO-a s prostora Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske, Srednjobosanske i Posavske županije.

Koordinaciju udruga Hercegbosanske županije čine HVIDR-a, Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja,Udruga dragovoljaca i veterana, Udruga veterana HOS-a, Udruga “Sektor Rujani”, Udruga specijalne policije i Udruga 1.Gardijske brigade “A.B.Bušić”.

 

Fena.ba/Informer.ba