Crna hronika Udarno Vijesti

Branka Balaban priznala krivicu za smrt djevojčice i djeda

Branka Balaban (53) iz Jutrogošte, kod Prijedora, priznala je danas u banjalučkom Osnovnom sudu krivicu za izazivanje teške saobraćajne nesreće u martu 2009. godine u Banjaluci, u kojoj su poginuli četvorogodišnja A.G. i njen djed Momčilo Kuridža (63).

Hladnog izraza lica i uz bolesnički kašalj, Balabanova je u dva navrata ponovila kako joj je žao zbog svega što se desilo, te kako ne bi željela nikome da mu se nešto slično dogodi.

Više od dvije i po godine javnost u Banjaluci, RS i BiH čekala je da optužena, koja je navodno sve vrijeme bila na liječenju u inostranstvu, obrazloži svoj izostanak zbog kojeg je u međuvremenu bila raspisana i međunarodna potjernica za njom.

Odgovor koji je javnost danas dobila jeste izjava Balabanove da je u sporne dvije i po godine od trenutka nesreće bila 23 dana na liječenju u Budimpešti, u Mađarskoj, te da nije bježala, već je u međuvremenu odlazila i boravila kod prijatelja u Srbiji i Mađarskoj.

Nakon zvaničnog priznanja krivice optužene, klasično suđenje je prekinuto, pa su tužilaštvo i odbrana odmah prešli na završne riječi.

Dijana Kukobat, tužilac, kazala je kako i pored priznanja krivice optužene Sud prilikom izricanja presude mora cijeniti niz otežavajućih okolnosti na strani Balabanove.

Posebno otežavajuća okolnost je činjenica da je Balabanova nakon nesreće bila nedostupna pravosuđu RS, te da je uhapšena u Mađarskoj i to po Interpolovoj potjernici, jer se u međuvremenu nije odazivala ni na jedno zakazano ročište u banjalučkom Osnovnom sudu.

Otežavajuća okolnost je i što je Balabanova usmrtila dvije osobe, odnosno četvorogodišnju djevojčicu i njenog djeda na vidno obilježenom pješačkom prelazu i pri brzini većoj od dozvoljene.

“Okružno tužilaštvo Banjaluka traži od Suda da optuženu kazni u skladu sa zakonom, te da izrečenom kaznom budu postignute generalna i specijalna prevencija kako se ovakva krivična djela opasna po društvo više ne bi događala”, navela je u završnoj riječi Kukobatova.

Tokom današnjeg ročišta javnost je prvi put saznala da je nesretnoj djevojčici i njenom djedu, koji su tog kobnog 19. marta 2009. godine oko 11.45 prelazili pješački prelaz u naselju Borik, nedostajalo nešto više od jednog metra da pređu ulicu i odu na dječje igralište.

Balabanova je u tim trenucima vozila automobil polo brzinom od 67 kilometara na čas u pravcu grada, a unuku i djeda udarila je bez tragova kočenja i ubila ih na mjestu nesreće.

Djevojčica je preminula usljed teških povreda glave, kojom je udarila u vjetrobransko staklo automobila, dok je njen djed preminuo usljed puknuća aorte i preloma grudnog koša nakon kontakta s polom.

Javnost je ostala uskraćena za odgovor na pitanje šta je Balabanova radila u trenutku nesreće dok je vozila automobil i kako nije vidjela djevojčicu i djeda koji su prelazili ulicu.

Vesna Rujević, advokat porodice nastradalih, navela je da porodica nije bila u stanju da dođe na ročište i suoči se sa Balabanovom, kako zbog boli prouzrokovane gubitkom malene Anje i njenog djeda, tako i zbog činjenice da Balabanova niti bilo ko od njene porodice u međuvremenu nije kontaktirao ožalošećenu porodicu.

Rujevićeva je u ime porodice zatražila krivično gonjenje optužene i kažnjavanje.

Simo Tošić, advokat Balabanove, zatražio je da njegova klijentkinja bude kažnjena minimalnom kaznom, a koja za pomenuto krivično djelo iznosi godinu dana zatvora.

Ono što se izdvaja u završnim riječima Tošića jeste da dio odgovornosti za nesreću navodno snose i nastradali.

Podsjetimo, Balabanova je uhapšena 1. septembra ove godine na graničnom prelazu Santovo u Bačko-kiškunskoj županiji, između Mađarske i Srbije, i to na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisao Osnovni sud u Banjaluci.

Presuda Branki Balaban biće objavljena u petak.

 

Nezavisne/Informer