Svijet Vijesti

Brazil pretekao britansku ekonomiju

Neočekivana vijest na kraju prošle godine – brazilska ekonomija pretekla je britansku i zauzela šesto mjesto na listi najmoćnijih svjetskih ekonomija. Novi cilj Brazilaca jeste da prestignu Francusku i popnu se na peto mjesto do 2015. godine.

Svjetska ekonomija počela je Novu godinu novim poretkom. Prvi put, Velika Britanija gleda u leđa jednoj južnoameričkoj ekonomiji. Pretekao ju je Brazil.

Zemlja kafe, karnevala, sambe i dobrog fudbala izrasla je u ekonomskog džina, za čije se strateško partnerstvo otimaju i Vašington i Brisel. Sa ekonomskom moći raste i politički uticaj.

Brazilci su imali čemu da se raduju u novogodišnjoj noći, pošto su godinu završili kao šesta ekonomija na svijetu.

Odmah su postavili novi cilj – da budu još jedno mjesto bliže vrhu. MMF se slaže da je to moguće 2015. godine, a brazilska vlast kaže da im ne treba toliko vremena.

Mi ćemo već u 2015. ući kao peta najveća svjetska ekonomija, ispred Francuske“, kaže ministar finansija Brazila Gvido Mantega.

Vjetar u leđa Brazilcima daje dvostruko brži ekonomski rast u odnosu na evropske ekonomije, koje su jednom nogom u recesiji.

U 2012. godini dodaće bruto domaćem proizvodu bar četiri odsto, što je nešto manje nego ranije, prije svega zbog krize koja udara i na glavne uvoznike brazilske robe.

Naša ekonomija zaista usporava i to u svim oblastima, osim u građevinskoj industriji kojoj na ruku idu politika vlade i priprema Svjetskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara“, kaže Rebeca Palis iz Statističke agencije Brazila.

Cio Brazil je gradilište, jer je vlada pokrenula javne radove i pomaže izgradnju stanova za porodice sa malim prihodima, a za velika takmičenja treba, osim sportskih objekata, pripremiti saobraćajne i smještajne objekte.

Građevinska industrija angažovana je i u susjednim zemljama i vapi za radnom snagom. Zato je južnoamerički ekonomski džin postao obećana zemlja i za nezaposlene Evropljane.

Prošle godine otvorena su 2,3 miliona radnih mjesta i nezaposlenost je pala na istorijski minimum.

Šesto mjesto među svjetskim ekonomijama više je statističko, ali ima važan psihološki efekat. Tako smo privlačniji ulagačima i može da bude odlučujuće za one koji se dvoume gdje da ulože novac“, kaže Armando Kastelar, ekonomski analitičar.

Zato se u Brazil 2011. godine slilo najviše dolara u posljednjih pet godina – 65 milijardi, uglavnom kroz direktna strana ulaganja.

Iako je statistika impresivna, a ekonomija pretiče evropske, vladi u Braziliji jasno je da treba bar 20 godina da Brazilci dostignu i evropski životni standard. Zato glavni cilj ostaje iskorjenjivanje siromaštva.

 

RTS/Informer.ba