BiH Udarno Vijesti

Brčko: Poljoprivrednici najavljuju blokadu saobraćaja

Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Brčko Distriktu BiH najavili su da će 2. augusta, sa stotinjak traktora i drugom poljoprivrednom mehanizacijom, blokirati saobraćaj u samom centru grada pored Gradske vijećnice i zgrade brčanske vlade zato što Vlada još nije usvojila pravilnik o poljoprivrednim podsticajima za šta je osigurano sedam miliona KM.

Mijo Jakić, poljoprivrednik iz Seonjaka, predstavnik Udruženja, kaže da su se prije sedam dana sastali s Antom Domićem, zamjenikom gradonačelnika Distrikta, i zatražili da Vlada ovaj problem riješi u roku od jedne sedmice.

Domić je, po njegovim riječima, obećao da će razgovarati sa članovima izvršne vlasti Distrikta o mogućnosti održavanja sjednice Vlade na kojoj bi bio usvojen pravilnik o podsticajima i započela isplata novca.

Anto Domić je rekao da nije moguće usvojiti pravilnik sve dok zbog aktuelne političke situacije u Distriktu određeni broj članova Vlade odbija da se sastaje i učestvuje u radu izvršne vlasti sve dok gradonačelnik Dragan Pajić saziva sjednice Vlade.

„Na sastanku prije sedam dana obećao sam farmerima da ću pokušati da se dogovorim sa članovima Vlade da se održi sjednica na kojoj bi se usvojio pravilnik o podsticajima, ali uprkos mojim naporima, ništa nije dogovoreno“, rekao je Domić.

Ipak, za sutra u 8.00 sati, kako Fena saznaje zakazana je vanredna sjednica Vlade Distrikta, na kojoj će biti samo jedna tačka dnevnog reda, Razmatranje i usvajanje nacrta Pravilnika o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2011.godinu.

 

Fena/Informer.ba