Svijet Udarno Vijesti

Brejvik: Mnogi članovi reda Vitezova Templara su bivši borci iz Srbije

Norvežanin Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je u dva napada u Norveškoj ubio 77 ljudi, i dalje tvrdi da pripada vojnom redu Vitezovi Templari, čiji su mnogi članovi, kako kaže, bivši ratni borci iz Srbije.

Brejvikov advokat Geir Lipestad izjavio je, u intervjuu agenciji AP, da njegov klijent tvrdi da je bio najmlađi član Viteškog reda Templara Evrope, koji je osnovan na tajnoj lokaciji u Londonu 2002. godine.

On je rekao policiji da su mnogi drugi članovi te grupe bivši borci iz Srbije, kazao je Brejvikov advokat.

Lipestad je dodao da i on i policija pokušavaju na sve načine da istraže te tvrdnje.

Policija veruje da je Brejvik delovao sam kada je podmetnuo bombu u automobilu u centru Osla, gde je u eksploziji poginulo osam ljudi, a zatim na ostrvu Utoja ubio 69 osoba.

Njegove tvrdnje o tajnoj mreži krstaša izazivaju, međutim, sumnju policije, jer je Brejvik bio izgleda iskren kada je govorio o drugim detaljima napada.

U svom manifestu, objavljenom na Internetu, Brejvik navodi da će Vitezovi Templari zbaciti evropske vlade i proterati muslimane imigrante, u građanskom ratu koji će kulminirati 2083. godine.

Lipestad je izjavio da Brejvik ne pokazuje žaljenje i da govori da bi i danas isto postupio.

Sledeće istražno saslušanje Brejvika zakazano je za 19. septembar i verovatno će, kao i prethodna, biti zatvoreno za javnost, prenos Tanjug.

 

Informer.ba