Politika Udarno Vijesti

Brisel poručuje: BiH hitno mora da napreduje

BiH hitno mora da napreduje u barem nekoliko tačaka kako bi se to reflektovalo na naredni izvještaj Evropske komisije čija je izrada u toku, a koji će biti objavljen 12. oktobra, rekao je Srni briselski diplomata.

“Hitnost je pitanje dana. Političari u BiH moraju da zakažu sastanke na vrijeme kako bismo mi u Evropskoj komisiji mogli da konstatujemo barem neke pomake na bolje i kako bi odluke koje donesu mogle da se reflektuju u Izvještaju o napretku BiH”, rekao je diplomata.

On je dodao da bi Izvještaj o napretku BiH mogao da bude vrlo loš u svim aspektima, pa i najgori u regionu, što će pogotovo “bosti oči” kada se uporedi sa time da je svaka druga država u regionu napredovala.

“Evropska komisija i komesar /za proširenje Štefan/ File i dalje su voljni da pruže ruku BiH, ali BiH, sa svoje strane, mora da napravi neophodni minimum
“, rekao je diplomata.

On je ocijenio da će BiH za aplikaciju za kandidaturu biti dovoljno, ali i neophodno, da se pokaže jasna volja i odlučnost da se promijeni Ustav, kako bi se uskladio sa odlukom u slučaju “Sejdić-Finci”, i da se za sada, neće tražiti finalizovanje postupka usklađivanja.

“Biće dovoljno da je počelo kredibilno rješavanje pitanja ‘Sejdić-Finci’, odnosno da je postignuta saglasnost oko načina rješavanja. Recimo, konkretno, ako se osnuje komisija sa jasnim mandatom da riješi ovo pitanje, kao i preuzetom obavezom da će se rješenje prihvatiti“, rekao je diplomatski izvor.

On je dodao da će, takođe, za aplikaciju za kandidaturu biti neophodno usvajanje Zakona o državnoj pomoći, kao i formiranje Savjeta ministra BiH, ali da se za podnošenje aplikacije kao uslov ne bi tražilo donošenje Zakona o popisu.

“Zakon o popisu mora se donijeti, ali u kasnijoj fazi. U prvoj fazi riječ je o formiranju Savjeta ministara BiH, kredibilnom početku rješavanja slučaja ‘Sejdić-Finci’ i usvajanju Zakona o državnoj pomoći”
, rekao je izvor Srne i dodao da su uslovi svedeni na minimum i smišljeni tako da mogu se realizuju i da ne predstavljaju prevelike prepreke.

Izvještaji o napretku za kandidate i potencijalne kandidate biće objavljeni 12. oktobra, ali su već gotovi prvi nacrti ovih dokumenata. O nacrtu sada diskutuju zemlje članice i direktorati Evropske komisije.

 

Srna/Informer.ba