Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Brisel želi da vidi napredak u BiH

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Catherine Ashton pohvalila je rad specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensenai “saradnju sa OHR-om na terenu”.Ashtonova je izjavila novinarima da su ministri spoljnih poslova EU juče razgovarali o zapadnom Balkanu i posebno o odnosima sa BiH, izražavajući želju da se vidi napredak u toj zemlji.

“Želim da pohvalim rad našeg specijalnog predstavnika Prtera Sorensena, koji je šef delegacije u Sarajevu, i saradnju sa OHR-om na terenu“, navela Ashtonova.

Ona je dodala je na sastanku izraženo veliko interesovanje za dijalog Beograd – Priština u Briselu. “Cilj dijaloga je da se razmotre praktična pitanja koja utiču na živote ljudi na sjeveru Kosova kako bi mogli da nastave sa normalnim životom”, rekla je Ashtonova.

Šef diplomatije EU navela je da su kolege iz Vijeća za spoljne poslove željele da osiguraju da svi razumiju poruku da postoji potreba da se uklone barikade i prekine nasilje. “Razgovarali smo i o potencijalima za Srbiju da se približe EU i odnosima u kontekstu evropske perspektive za Kosovo“, rekla je ona.

Ashtonova je istakla je da je u stalnom kontaktu sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. “Znam da on ima čvrst stav o pitanju potrebe da se prekine sa nasiljem na sjeveru Kosova i veoma sam zadovoljna njegovim saopštenjem”, rekla je Ashtonova.

Ona je dodala da je od Tadića zatražila da osigura da Beograd “uloži maksimalan napor da oni koji provode nasilje treba da uklone barikade”.

Srna/Informer.ba