Svijet Udarno Vijesti

Britanija odbila predati dokumente Karadžićevoj odbrani

Velika Britanija je obavijestila bivšeg predsjednika Republike Srpske /RS/ Radovana Karadžića da mu, radi zaštite nacionalane bezbjednosti, ne može dostaviti traženu dokumentaciju, a sudsko vijeće je zatražilo dodatno objašnjenje ove odluke, saopšteno je danas iz Haškog tribunala.

U saopštenju se navodi da je Velika Britanija 9. novembra poslala pismo Karadžiću u kojem precizira da sedam dokumenata koje je on tražio za potrebe svoje odbrane ne mogu biti dostavljeni, jer potiču od treće države, koja nije imenovana.

Dokumenti o kojima je riječ su visoko povjerljivi izvještaji koje je Velika Britanija dobila od treće države. Ta treća država nije dala saglasnost da dokumenti budu objavljeni“, navodi se u pismu pravnog savjetnika britanske Ambasade u Hagu Kanbara Hoseina Bora.

Članovi sudskog vijeća zatražili su da Britanija obavijesti Tribunal o kojoj trećoj zemlji je riječ i dostavi opis dokumenata, kako bi Karadžić mogao da podnese zahtjev da dokumente dostavi treća država ili prihvati objašnjenje Velike Britanije.

Karadžić je 11. septembra 2009. godine zatražio da mu Britanija dostavi dokumente, a 14. oktobra povukao taj zahtjev, nakon što je dobio određenu dokumentaciju. On je tada, prema objašnjenju iz Tribunala, zadržao pravo da naknadno od Britanije zatraži druge releventne dokumente.

Karadžić je pred Tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja rata počinjene tokom rata u BiH.

 

Srna/Informer.ba