Izdvojeno Svijet Vijesti

Britanija upozorila svoje ambasadore: Krah eura je sve bliži, pripremite se za masovne nerede

Britanske ambasade na području eurozone dobila su saopćenje da se počnu pripremati za konačni kolaps eura, piše britanski Telegraph . Dok se italijanska vlada borila za posudbu novca koji ju je spasio od bankrota, a za Španiju se vjeruje da će to učiniti, britanski su ministri neslužbeno upozorili kako je raspad eurozone, nekada nezamisliv, sada vrlo moguć scenarij.

Diplomati se pripremaju pomoći Britancima u inostranstvu ukoliko dođe do pada bankarskog sistema pa čak i nereda na ulicama europskih metropola. Britansko ministarstvo finansija potvrdilo je ranije ovog mjeseca kako se također priprema za moguć kolaps eura. Viši dužnosnik u ministarstvu otkrio je veliku zabrinutost britanske vlade koja planira buduću politiku kroz činjenicu da je ‘krah eura samo pitanje vremena’.

”U našem je interesu da euro što duže preživi jer onda mi imamo više vremena za pripremiti se’‘ – izjavio je dužnosnik za Telegraph.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova u ambasade je već poslalo naredbu za početak priprema za najekstremnije moguće scenarije među kojima su protesti, ali i neredi građana. Vjeruje se kako se mogućnost nereda sličnih onima na ulicama Atene ne smije ignorisati ukoliko dođe do pada eura.

Osim toga, diplomati su upućeni da se pripreme pomoći desecima hiljada Britanaca koji žive u zemljama eurozone ako dođe do finansijske katastrofe te oni neće imati pristup svojim sredstvima.

Telegraph piše kako su sporazumi na temelju kojih je nastao euro ne predviđaju mogućnost da neka zemlja napusti eurozonu, što znači da bi bilo kakav raskid mogao dovesti do potpunog haosa jer ništa slično nije predviđeno.

Ukoliko padnu vlade koje kontroliraju eurozonu past će i velike europske banke u čijem se vlasništvu nalaze državne obveznice. Neki analitičari navode kako bi takav slučaj mogao dovesti do kolapsa čitavog finansijskog sistema koji bi za sobom povukao i proizvodnju. Britanske su banke također upozorene da se pripreme za najgori scenarij.

Neki ekonomski stručnjaci upozoravaju da će pad eura i finansijskog sistema eurozone sigurno imati neželjene društvene posljedice, a strahuju da će velika nezaposlenost uzrokovati masovne nemire na ulicama gradova, prenosi Jutarnji list.

 

Informer.ba