Svijet Udarno Vijesti

Britanska kraljica u prvoj posjeti Irskoj od njene nezavisnosti 1922. godine

Britanska kraljica Elizabeta II. u utorak će doputovati u prvu posjetu Irskoj nekog britanskog monarha od njezinog osamostaljenja 1922., ali tome povijesnom događaju i kraljici već otvoreno prijete neki republikanski disidenti, zbog kojih će na ulicama Dublina biti raspoređeni brojni policajci i vojska.

Osam hiljada policajaca i dvije hiljade vojnika bit će mobilizirano tokom kraljičina boravka u Irskoj, a u posljednjih je nekoliko dana već uhapšeno više desetina osoba, za koje se pretpostavlja da pripadaju disidentskom republikanskom pokretu.

“Kraljica ovdje nije dobrodošla”, rekao je krajem aprila jedan maskirani muškarac tokom okupljanja u Derryju, objasnivši kako je za kraljicom raspisana potjernica zbog ratnih zločina.

On je kazao kako govori u ime Prave IRA-e, izolirane grupe irskih ekstremista kojoj se pripisuje niz nedavnih napada u Ulsteru, među kojima je i ubistvo policajca u aprilu.

Opasnost je toliko velika da je službeni Dublin dopustio britanskim policajcima zaduženim za osiguranje Elizabete II. da budu naoružani, prenijeli su mediji.

Irski ministar pravosuđa Alan Shatter izjavio je kako se posjeti Elizabete II. protivi tek vrlo mala i ekstremna skupina Iraca.

Iz Sinn Feina, koji se često optužuje za veze s IRA-om, ranije su rekli kako su protiv prerane posjete kraljice Elizabete Irskoj, ali je njezin predsjednik Gerry Adams nedavno izjavio kako je to jedinstvena prilika za uspostavljanje novih odnosa koji će se temeljiti na jednakosti i međusobnom poštivanju, te se takvim komentarom uklopio u mišljenje velike većine stanovnika Irske.

Čak 81 posto Iraca odobrava Elizabetinu posjetu. Nakon trideset turbulentnih godina i oko 3500 ubijenih i mrtvih u silovitim i krvavim sukobima, potpisivanjem sporazuma u Sjevernoj Irskoj 1998. odnosi između dviju država u potpunosti su normalizirani.

Ovo je početak jednog novog razdoblja između naših dviju zemalja koji se temelji na poštivanju i prijateljstvu, izjavio je u nedjelju za BBC irski premijer Enda Kenny, pozdravivši i dobar izbor mjesta koje će kraljica posjetiti, a on, po njegovu mišljenju “šalje snažnu poruku da su rane iz prošlosti zacijelile“.

Elizabeta II. će tokom posjete Irskoj, među ostalim mjestima, posjetiti stadion Croke Park u Dublinu gdje je 1920. britanska policija ubila 14 osoba, a potom položiti vijenac u “Vrtu uspomena” podignutom u znak sjećanja na žrtve rata za irsku nezavisnost, prenosi Hina.

U srijedu navečer u kraljičinu čast u dvorcu u Dublinu bit će organizirana svečana večera tokom koje će kraljica održati govor. Prisutni će biti premijer David Cameron i šef britanske diplomatije William Hague.

Tokom šezdeset godina na britanskom tronu Elizabeta II. posjetila je 129 zemalja, ali nikada dosad najbližeg susjeda, Irsku.

 

Fena/Informer.ba