Svijet Udarno Vijesti

Britanski premijer predložio parlamentu ukidanje Facebooka, Twittera, SMS-a…

Britanska vlada razmatra da li treba da isključi društvene mreže i onemogući slanje SMS-ova tokom nemira. Premijer David Cameron tokom vanredne sjednice rekao je zastupnicima da se razmatra predlog ukidanja društvenih mreža.

Premijer David Cameron rekao je zastupnicima tokom vanredne sjednice britanskog parlamenta da su obavještajne službe i policija razmatrale da li je ispravno i moguće odsjeći pristup tim platformama onima koji ih koriste kako bi dogovarali nasilje i nerede, piše BBC.

SMS-ovi i Blackberry Messenger, navodno, su odigrali veliku ulogu u nemirima koji već danima potresaju više gradova u Velikoj Britaniji. Međutim, britanski premijer je u svoje obraćanje zastupnicima uključio i Facebook i Twitter.

Udruženja za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi ograničavanje ili ukidanje pristupa društvenim mrežama i servisima bilo zloupotrebljavano i uskratilo bi građanska prava ljudima koji nisu ništa loše uradili.

Pitaju se i kako će se znati ko planira nerede, odnosno ko će o tome odlučivati. Ako to ne budu sudovi, privatne firme i policija vrlo brzo će zloupotrebiti to pravo, upozoravaju zaštitnici ljudskih prava.

Camerona su kritikovali i koalicioni partneri, rekavši da se treba suzdržati od takvih poteza. Mnogo bolje bi bilo da se društvene mreže koriste za organizovanje skupina i pojedinaca koji će pomoći prilikom održavanja reda.

Takođe, mnogi su skeptični da li je tako nešto uopšte tehnički izvodljivo. Ipak, britanske vlasti pozvale su predstavnike Facebooku, Twittera i drugih firmi kako bi razgovarali o njihovim odgovornostima tokom nemirnih vremena.

 

Informer.ba