Izdvojeno Politika Vijesti

Bruxelles: BiH potrebna zdrava ekonomska i fiskalna politika

Zvanični Bruxelles čestitao je BiH na izboru novog Vijeća ministara, ali je izrazio jasna očekivanja od novoizabrane vlasti, među kojima je i rješavanje problematičnih fiskalno-ekonomskih pitanja u zemlji.

Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Fulea, kaže da je u BiH neophodna zdrava ekonomska i fiskalna politika, što je preduslov i za dalje eurointegracije zemlje.

Postoji ozbiljna zabrinutost zbog nedostataka političkog dogovora o budžetu za državne institucije BiH za ovu godinu. Istovremeno, nastavlja se neslaganje povodom sveobuhvatnog fiskalnog okvira za 2012. i 2013. godinu”, rekao je Stano.

U Briselu je još jednom naglašena podrška svih 27 zemalja članica jasnoj evropskoj perspektivi BiH. Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i komesar za proširenje Štefan Fule čestitali su BiH na formiranju Vijeća ministara i poručili da će Unija nastaviti da pomaže BiH, ali da osnovna odgovornost za napredak leži na samoj državi, njenim liderima i institucijama.

Evropska unija vjeruje da će novo Vijeće ministara raditi na onome što je želja građana BiH. Mi ih ohrabrujemo da se koncentrišu na zahtjevnu agendu evropskih integracija. Sada je neophodno da se preduzmu konkretni koraci da bi se ova agenda primijenila“, rekao je Stano.

U Evropskoj komisiji kažu da su njihova očekivanja od BiH jasno iznesena još u oktobarskom izvještaju o napretku zemlje u procesu evrointegracija.

BiH i njeni politički predstavnici vrlo su svjesni onoga što se od njih očekuje. Neke tačke se stalno ponavljaju pa ćemo ih ponoviti i sad: zakon o državnoj pomoći i cenzusu jeste usvojen, ali je primjena bitna, kao i dogovor o budžetu za ovu godinu“, navodi Stano.

U Evropskoj komisiji pozdravljaju nedavno usvajanje Zakona o državnoj pomoći i Zakona cenzusu. Ocjenjuje se da su to koraci koji će BiH pokrenuti u dobrom pravcu. Istovremeno, vlasti u BiH pozivaju se da u potpunosti usklade Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a povodom odluke u slučaju “Sejdić i Finci”.

Vjerodostojan napor i prijedlozi radne grupe formirane po ovom pitanju omogućili bi i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što bi vodlilo daljem jačanju odnosa BiH i EU“, poruka je Evropske komisije.

 

Srna/Informer.ba