BiH Izdvojeno Vijesti

Bruxelles: Sarajevo nominirano za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za kulturu i obrazovanje Doris Pack pozdravila je u četvrtak parlamentarnu odluku o nominaciji Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine.

”Sarajevo ima posebno mjesto u evropskoj povijesti i kulturi. Ovom nominacijom možemo poslati važan signal za multietnički karakter grada i države Bosne i Hercegovine, koji može dovesti do promjene razmišljanja političkih faktora u zemlji. Osim toga, taj grad pokazuje koliki je neuspjeh Evrope i koliko je važno zajedno raditi, kaže se u saopćenju Doris Pack”, prenosi Hina.

Pack ističe da je Sarajevo važno i kao poprište događaja koji je potaknuo izbijanje Prvog svjetskog rata 1914. te da je to grad koji je izdržao najdužu opsadu u povijesti modernog ratovanja.

”U tim teškim okolnostima, grad je očuvao i brinuo se za svoj međukulturalni karakter. Stoga, taj grad zaslužuje priliku da pokaže svoj golemi muđukulturalni karakter’‘, rekla je Pack.

Titula Evropske prijestolnice kulture uvedena je još 1985. godine i od tada je više od 40 evropskih gradova nosilo taj naslov.

 

Fena/Informer.ba