Svijet Udarno Vijesti

Brze reakcije u Švedskoj na film koji negira genocid

Protesti povodom objavljivanja filmova koji negiraju genocid u Srebrenici na Švedskoj nacionalnoj televiziji (SVT2) jako su se intenzivirali ovih dana. Jučer su protestno pismo ovoj televizijskoj kući uputila sva udruženja sa bh-predznakom kao i istaknuti pojednici, među kojima je najviše odjeknula reakcija poznatog režisera i političara porijeklom iz BiH Jasenka Selimovića, koji u visokotiražnom Ekspressenu, između ostalog ističe:

– Nije najveći problem da film ponavlja svu najtamniju nacionalističku propagandu koju je Milošević pokušao širiti, budući da su Srbija i Srbi u novije vrijeme napraviili napor kako bi pokazali da su napustili nacionalizam iz vremena Miloševića. Najveći je problem u tome da je SVT dao prostor jednoj konspirativnoj teoriji sa prigušenim islamofobističkim tonovima koji poriču genocid.

Jasenko Selimović je trenutno državni sekretar odgovoran za integraciju, pitanja ljudskih prava i diskriminacije.

U ime Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj protest je uputio glavni imam Idriz ef.Karaman, koji je za Avaz izjavio:

– Jako smo pogođeni sa emitiranjem ovih filmova iz više razloga, a najviše nas pogađa što su potpuno izvrnute činjenice, i umjesto žrtava genocida od nas prave zločince, kao i to da je sve planirano u mjesecu ramazanu i na naš blagdan Bajram pušteno u eter.

Juče formirana grupa na Facebooku je nevjerovatnom brzinom narasla do blizu pet hiljada članova i na njezinoj stranici se nalazi već tridesetak dokumenata vezanih za proteste.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba