Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Brzezinski: Amerika izgubila kompas

Ako Amerika nastavi da slabi i vodi kratkovidu spoljnu politiku, padaće na svjetskoj sceni, kaže Zbigniew Brzezinski.

Bžežinski, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Jimmy Cartera, dodaje da pobjednik neće biti Kina, već će pobjediti haos.

U toku je proces decentralizacije, a snaga i uticaj se bespovratno sele sa Zapada na Istok, navodi on i naglašava da Zapad više ne dominira svijetom.

“Amerika je dozvolila povećanje socijalne nejednakosti. Ako je 1990. direktorska plata u kompaniji bila 70 puta veća od prosječne američke, sad je veća 325 puta”, kaže on.

Brzezinski smatra da je “omalovažena pravednost u društvu, što je temelj stabilnosti države. A Amerika vodi ratove koje ne plaća iz budžeta, već pravi beskonačne zajmove, što je pretvara u nesposobnog dužnika. Mi smo u posljednje dvije decenije izgubili osjećaj mjere i skromnosti”.

On dalje naglašava da danas prosječni Evropljanin ima veće šanse da uspije u životu i karijeri nego Amerikanac. Posebno ga brine obrazovanje jer, kako kaže, prosječan Amerikanac nema predstavu o svijetu. U državnim školama ne postoji predmet: svjetska istorija.

 

Novosti/Informer.ba