Politika Udarno Vijesti

Budžet bh. institucija upitan zbog štednje

Fiskalno vijeće BiH ni danas nije postiglo dogovor o globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u BiH od 2012. do 2014. godine, jer se predstavnici entiteta i države nisu mogli dogovoriti ko treba da napravi uštede.

Članovi Fiskalnog vijeća nisu uspjeli približiti stavove ni o iznosu finansiranja bh. institucija od indirektnih poreza, a sudeći po njihovim izjavama upitno je usvajanje budžeta institucija BiH i za iduću godinu.

Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH, rekao je da je država od 2009. godine uštedjela 300 do 350 miliona KM, dok entiteti nisu proveli strukturalne reforme, za šta je dobijena pomoć MMF-a.

“Moramo svi shvatiti da moramo štedjeti. Spremni smo na štednju, ali to ne vidim sa druge strane. Želi se zadržati privremeno financiranje BiH, što više nije moguće, a nedostaje i 200 milijuna KM da bi se ono moglo ispuniti”, dodao je Vrankić.

On je istakao da je budžet BiH smanjen na milijardu i 75 miliona KM i da očekuje od drugih da i oni to naprave.

“Predložio sam da ukupna javna potrošnja bude smanjena za pet odsto, odnosno za 700 do 750 milijuna KM, čime bi bio riješen deficit od tri odsto GDP-a. Prijedlog nije prihvaćen, jer bi to podrazumijevalo konsolidiranu akciju i širok spektar političke volje. Smanjili bismo naše učešće sa jedinstvenog računa za 50 do 60 milijuna KM, odložili kapitalna ulaganja, smanjili materijalne troškove, zamrznuli dio upošljavanja”, kazao je Vrankić.

Napomenuo je da u narednih osam dana ministri finansija treba da daju prijedloge, ali da BiH neće imati budžet ako se budu ponašali kao što je bilo juče, te da se “ono što slijedi iza toga zove Grčka”.

Aleksandar Džombić, premijer RS, rekao je da su entiteti posljednje tri godine pravili uštede, a država nije.

“Uštedjeli smo 320 miliona KM. Naš prijedlog je da država napravi uštede na platama, materijalnim troškovima, kapitalnim ulaganjima, rezervama i grantovima. Tu je moguće izvršiti 160 miliona KM ušteda”, dodao je Džombić.

Kazao je da je RS predložila da za zajedničke institucije od indirektnih poreza bude dato 689 miliona KM, koliko je bilo i ranije, FBiH je nudila 780 miliona KM, a BiH 870 miliona KM.

“Naredni koraci su da imaju privremeno finansiranje i iduće godine”, dodao je Džombić.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija BiH, tvrdi da su od OHR-a dobili odgovor da ne može ići privremeno finansiranje u idućoj godini. Dodao je da je u slučaju nepostizanja dogovora o globalnom okviru jedina mogućnost da OHR nametne državni budžet koji mora biti usvojen do 1. januara, a da po zakonu o Fiskalnom vijeću ni entiteti ne mogu usvojiti budžete nego moraju ići na privremeno finansiranje ako ne bude dogovora. Kasumović je slična tumačenja imao i za ovogodišnje entiteske budžeta, ali su oni usvojeni u parlamntima RS i FBiH.

“Imamo prihode kolike imamo i svakom treba odrediti gabarite koliko može dobiti i da uklope prioritete u to. Nema dobre volje. Jedino je dobro nama na državnim jaslama”, kazao je Kasumović.

Izjavu Ante Krajine, ministra finansija FBiH, nismo dobili, dok iz OHR-a nisu mogli komentarisati sjednicu ni svoje eventualne poteze.

Sjednici Fiskalnog vijeća prisustvovali su predstavnici Svjetske banke i MMF-a, a zaključeno je i da ministri finansija treba da se odrediti u vezi s nastavkom saradnje s MMF-om u okviru stendbaj aranžmana koji završava sredinom iduće godine.

 

Nezavisne/Informer.ba