Izdvojeno Politika Vijesti

Budžetske igre bez granica

BiH ni nakon isteka januara 2012. nema zakon o budžetu za 2011. godinu. Zvaničnici Ministarstva finansija upozoravaju na ozbiljna kršenja Ustava i zakona, a opozicija za neuspjeh optužuje vladajuću „šestorku”.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine (BiH), Vijeće ministara donosi nacrt „budžeta državnih institucija i međunarodnih obaveza BiH” i dostavlja ga državnom Predsjedništvu. Predsjedništvo BiH u formi prijedloga dostavlja budžet Parlamentu BiH, a Predstavnički dom Parlamenta BiH usvaja budžet i objavljuje ga u Službenom glasniku. Ispostavilo se da je ova procedura tokom proteklih mjeseci više puta prekršena, na šta su upozoravali i zvaničnici Ministarstva finansija i trezora BiH.

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović vjeruje da je konfuzija oko budžeta BiH za 2011. godinu „u funkciji osporavanja BiH kao države i u režiji predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovih ključnih ljudi u institucijama BiH”. „Budžet za 2011. godinu predat je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću u novembru 2010. On ga nije htio iznijeti pred Vijeće ministara sve do pritiska medija aprila 2011.”, kaže Kasumović.

„Dodikovi igrači” u državnim institucijama

„Budžet je potom dostavljen Predsjedništvu BiH, gdje nastupa drugi Dodikov čovjek, član Predsjedništva Nebojša Radmanović”, kaže Kasumović. „Radmanović je tvrdio da su u budžet nelegalno uvršteni troškovi zbrinjavanja prijevremeno penzioniranih pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, iako je to prethodno i zakonom odobreno. Kako bi dobio na vremenu, Nebojša Radmanović se obratio Ustavnom sudu tražeći ocjenu ustavnosti zakona o budžetu”, pojašnjava Kasumović.

„Nakon što je Ustavni sud potvrdio ustavnost zakona o budžetu, na scenu stupa treći Dodikov čovjek, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Miodrag Živković”, kaže zamjenik ministra finansija. „Živković ni danas neće da pošalje zakon o budžetu na objavljivanje u Službenom glasniku. Zakon je ponovo vraćen Predsjedništvu i još traje ta trakavica između Predstavničkog doma Parlamenta BiH i kolektivnog šefa države”, ističe Kasumović.

Komšićeva samovolja i prijetnje tužbom

Kolegij državnog Parlamenta dao je rok Predsjedništvu da, u skladu sa dogovorom lidera „šestorke”, do 3. februara dostavi prijedlog budžeta u iznosu koji je utrošen u 2011., što znači da u njemu ne bi bili planirani troškovi za bivše pripadnike OS BiH. „Ukoliko to Predsjedništvo ne učini, Parlament će usvojiti i u Službenom glasniku objaviti zakon o budžetu, koji je predložilo Ministarstvo finansija. Taj dokument će vjerovatno biti korigiran narednih mjeseci pri usvajanju zakona o izvršenju budžeta, jer se određene obaveze nastale u 2011. knjiže i u 2012. godini”, pojasnio je Živković.

Kasumović upozorava da su, u međuvremenu, Ustav i zakoni BiH više puta prekršeni. „Iako zakon o budžetu još nije objavljen u Službenom glasniku, na pismenu preporuku predsjedavajućeg državnog Predsjedništva Željka Komšića Centralna banka BiH isplatila je dio međunarodnog duga. Uputio sam dopis predsjedavajućem Komšiću i guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozariću upozoravajući ih da ću Tužiteljstvu BiH podnijeti prijavu ako se to ponovi. Tada su to blokirali, ali je zakon prekršen i sa ta tri naloga za isplatu koliko je uputila Centralna banka”, kaže Kasumović.

Reagirala i opozicija

Ako „šestorka” ne može ispoštovati proceduru, kako će osigurati prosperitet? Na činjenjicu da zakone i Ustav BiH krše najviši zvaničnici ove zemlje reagirala je i opozicija. „Nakon što je Željko Komšić bez saglasnosti druga dva člana Predsjedništva krajem prošle godine dostavio Parlamentu prijedlog budžeta za 2011., poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH usprotivili su se njegovom usvajanju”, kaže poslanik SBB-a Mirsad Đugum. „Vijeće ministara nije u redovnoj proceduri uputilo budžet Predsjedništvu, a Predsjedništvo nije donijelo odluku u upućivanju budžeta u parlamentarnu proceduru. Ovo je dokaz da šestorka ne funkcionira. Ako ne može ispoštovati zakonsku proceduru, ne znam kako će u preostale dvije trećine mandata osigurati ekonomski prosperitet”, kaže Đugum.

Zamjenik ministra finansija Fuad Kasumović upozorava da se u BiH nekažnjeno krše mnogi zakoni. „Imam osjećaj da Tužiteljstvo BiH ne smije pokrenuti nijedan proces protiv visokopozicioniranih političara”, kaže Kasumović. Opozicija upozorava da zbog političkih igara vladajuće „šestorke” zakon o budžetu za 2011. još nije objavljen u Službenom glasniku, da bez zakona o budžetu za prošlu godinu ne može biti ni odluke o privremenom finansiranju u 2012, pa ni izmirenja međunarodnih obaveza BiH. Privremeno finansiranje je četvrtina prihoda prošlogodišnjeg budžeta koju, bez zvaničnog dokumenta, nije moguće utvrditi.

DW/Autor: Samir Huseinović/Informer.ba