BiH Vijesti

Budžetski korisnici TK-a najavili generalni štrajk

Predstavnici sindikata svih budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona protestovali su danas ispred zgrade gdje je u toku redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Protest su organizovali da bi zaustavili planirano usvajanje rebalansa budžeta ovog kantona za 2011. godinu kojim se predviđa smanjenje plaća svim budžetskim korisnicima za dva posto, prilikom obračuna plaća za novembar i decembar.

U pauzi zasjedanja predstavnici sindikata sastali su se sa članovima Vlade i Skupštine. Rečeno im je da njihovi zahtjevi neće biti usvojeni te da ostaju na snazi odluke o smanjenju plaća budžetskih korisnika za novembar i decembar. Istovremeno predstavnici Vlade najavili su i nova smanjenja u idućoj godini.

Nakon sastanka sa članovima Vlade Kantona i Kolegija Skupštine predstavnici sindikata su kazali da nisu naišli na razumijevanje te da slijedi generalni štrajk svih budžetskih korisnika. Za sada još nije poznat tačan datum generalnog štrajka.

U međuvremenu, poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona, usvojili su rebalans budžeta Tuzlanskog kantona za 2011. godinu što podrazumijeva smanjenje svih plaća budžetskih korisnika za dva posto.

 

Fena/Informer.ba