Svijet Vijesti

Bugarska zabrinuta zbog dešavanja na sjeveru Kosova

Bugarska je ozbiljno zabrinuta zbog pogoršanja situacije u sjevernom dijelu Kosova, koje je ionako osjetljiva tačka za mir i stabilnost na Balkanu, izjavila je portparol bugarskog Ministarstva inostranih poslova Vesela Černeva.

Ona je izrazila nadu da ova situacija neće vratiti na početnu poziciju “uspješno započeti dijalog između Prištine i Beograda“.

Bugarska je pozvala strane na uzdržanost i trezvenu procjenu odgovornosti koju preuzimaju i posljedica po evropsku pesrpektivu obje zemlje.

Specijalci Kosovske policijske službe (KPS) u ponedjeljak uveče zauzeli su adiminstrativni punkt Brnjak i pokušali da zauzmu Jarinje, ali su ih u tome spriječili lokalni Srbiji postavljanjem barikada kroz grad.

Portparol Kosovske policije Brahim Sadriu rekao je danas da su se specijalne policijske snage povukle sa tih prelaza.

Specijalne jedinice su izvršavale zadatak za koji su bile zadužene. Njihov zadatak bio je da omoguće carinicima da rade svoj posao“, naglasio je on.

Sadriu je rekado da se na aministrativnim prelazima sada nalaze carinici i pripadnici pogranične policije, kao i da je situacija na sjeveru Kosova mirna.

 

Srna/Informer.ba