Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

U Bukureštu 100.000 pasa lutalica, vraćen zakon o eutanaziji

Rumunski zastupnici usvojili su u utorak, u vrlo burnom ozračju, zakon kojim se dopušta usmrćivanje pasa lutalica, koji je naišao na kritike udruženja za zaštitu životinja.

Za nacrt je glasalo 168 zastupnika, 111 je bilo protiv, a 14 se suzdržalo. Više desetaka posmatrača na galeriji polukružne dvorane dovikivali su zastupnicima koji su bili za prijedlog da su ubice. Zakon je usvojen nakon višekratnih odgoda zbog protivljenja socijaldemokratske i liberalne opozicije.

Po zakonu, odrasli psi u azilima koje vlasnici ne preuzmu i koji se ne udome u roku od 30 dana, moraju se usmrtiti ili zadržati u azilu. Odluku o tome donosit će lokalne vlasti, nakon konsultacije sa građanima putem ispitivanja javnog mišljenja, mjesnih referenduma i skupova.

Podatke koje je navela vladajuća Demokratsko-liberalna stranka (desni centar), predlagatelj nacrta, da samo u Bukureštu ima 100.000 pasa lutalica i da oko 12.000 ljudi na godinu strada od ugriza pasa, pobijaju neke nevladine organizacije. Potonje se zauzimaju za masovnu sterilizaciju pasa i optužuju političare za neodgovornost, prenosi Hina.

Po podacima nevladinih organizacija, gotovo 145.000 pasa lutalica (majdanezi na rumunskom) usmrćeno je u Bukureštu od 2001. do konca 2007., prije nego je eutanazija zabranjena.