Politika Udarno Vijesti

Bura u RS-u nakon Inzkove izjave: Njegov kraj je blizu, nikada više neće donositi krupne odluke

Raspad ili opstanak neke države ne zavisi od spoljnih deklaracija toliko koliko  od unutrašnjih odnosa, rekao je izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić povodom izjave visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka (Inzko) da ne smatra da je moguće otcjepljenje Republike Srpske od BiH i ocjene da bi to predstavljalo dokaz da se etničko čišćenje isplati.

“Ako se raspala onako ‘skladna’ komunistička Jugoslavija i Sovjetski savez, držan ogromnom vojnom silom, sve se može raspasti, pa i BiH, ali za to su odgovorni njeni unutrašnji faktori i oni koji su najbrojniji, jer su oni i najodgovorniji. I tu neće pomoći nikakva Inckova deklarativnost u smislu ne može ili može, nego unutrašnji odnosi i stanje, koje se, naravno, može pospješiti ili sprečavati izvana, ali do izvjesne granice i mjere“, poručio je Vasić.

“Da li će Republika Srpska biti samostalna ili ne, to nikada više neće zavisiti od visokog predstavnika u BiH već  od toga da li tri konstitutivna naroda u BiH mogu da postignu politički dogovor o zajedničkom  životu” – izjavila je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Majkić je komentarišući izjavu visokog predstavnika izrazila nadu “da je njegov kraj  blizu i da ljudi poput njega neće nikada više biti u poziciji da donose krupne odluke”.

“Stavljati se tako otvoreno na stranu jednog naroda u BiH znači da je visoki predstavnik oličen u Valentinu Incku uveliko pomogao da se odnosi u BiH ne poprave, nego da budu na stranputici“, smatra Majkić.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Borislav Borenović smatra da izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka,  može samo da pogorša političku stabilnost u BiH.

“To su najobičnije gluposti  i izjava  predstavnika međunarodne zajednice, koji uopšte ne treba da se bavi nečim što apsolutno može samo da pogorša političku stabilnost u ovoj zemlji”, rekao je Borenović.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić ocijenio je danas da je izjava “vrlo opasna i krajnje neprimjerena provokacija Srba”.

“Mislim da je to vrlo opasna i krajnje neprimjerena provokacija Srba u BiH”, rekao je Đokić.

Ako svjetski fanatizam Republiku Srpsku bude tjerao u nezavisnost, ona od toga neće bježati, poručio je  predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, reagujući na izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da bi otcjepljenje Republike Srpske od BiH predstavljalo posthumni trijumf Slobodana Miloševića i dokaz da se etničko čišćenje isplati.

Špirić je ponovio poznati stav SNSD-a da je za RS bitan status samostalnosti unutar BiH.

“Visoki predstavnik je dao komentar kao što je to mogao i svaki drugi građanin. To je njegov stav, a vidjećemo kako će se stvari dalje razvijati”
, rekao je Špirić.

 

Srna/Informer.ba