Izdvojeno Politika Vijesti

Burns: Obama i Clinton duboko posvećeni demokratskoj i prosperitetnoj BiH

Američki predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton su duboko posvećeni mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj BiH.

Ovo je bila glavna poruka svim političkim liderima koju je na jučerašnjim razgovorima u Sarajevu prenio William Burns, zamjenik državne tajnice Clinton.

Na svim svojim sastancima sam jasno kazao da ostajemo čvrsto privrženi i da pružamo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH te Dejtonskom mirovnom sporazumu, kazao je Burns jutros u Sarajevu u razgovoru s predstavnicima bh. novinskih agencija po završetku posjete BiH, nakon koje je otputovao za Kosovo.

Burns je jučer u Sarajevu, u sklopu turneje po zemljama regiona, razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom.

Vizija Sjedinjenih Država ostaje ista, a to je multietnička, demokratska BiH kao članica NATO-a i Evropske unije i mi ćemo nastaviti da pružamo podršku nastojanjima koja vode tim ciljevima, rekao je Burns.

Po njegovim riječima, BiH se suočava sa hitnim političkim, ekonomskim i socijalnim izazovima.

Međutim, napredak u formiranju Vijeća ministara BiH i provođenje određenih reformi koje je tražila Evropska unija pokazuje da lideri mogu ostaviti po strani uske lične razlike i interese te raditi na praktičnim rješenjima koja mogu dati pozitivne rezultate za ovu zemlju i njene građane, istaknuo je Burns.

Naveo je da je od političkih lidera u BiH tražio da u istom tom duhu nastave raditi na rješavanju određenog broja otvorenih pitanja, uključujući implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i pitanje vojne imovine.

Snažno sam ih potaknuo da što je moguće prije poduzmu te aktivnosti kako bi BiH mogla aktivirati svoje sudjelovanje u NATO-vom Akcionom planu za članstvo (MAP) prije samita NATO-a u Chicagu u maju, te kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, poručio je Burns, dodajući da su Ambasada SAD-a u BiH i ambasador Patrick Moon spremni da pomognu u svim tim nastojanjima.

Na kraju je naveo kako je visokom predstavniku Valentinu Inzku prenio poruku da će Sjedinjene Države nastaviti snažno podržavati Ured visokog predstavnika, a šefu Delegacije EU Sorensenu izrazio punu podršku ojačanom prisustvu Evropske unije u BiH.

I dok uspjeh zavisi od spremnosti i posvećenosti lidera i građana ove zemlje, Sjedinjene Države su bile, jesu i bit će istinski prijatelj ove zemlje i podržavat će modernu, stabilnu i prosperitetnu BiH koja je potpuno integrirana u Evropsku, zaključio je zamjenik američke državne tajnice William Burns.

 

Fena/Informer.ba