BiH Intervju Vijesti

Burton: BiH nije otok i ne može funkcionirati izolirano

Misija OSCE-a u BiH je nedavno otvorila Aarhus centar u Sarajevu.

Nije nam samo cilj bio otvoriti ga, već da bude otvoren za one ljude koji imaju potrebu da koriste njegove resurse, bez obzira na to da li će se služiti bibliotekom, internetom ili učestvovati u promotivnim aktivnostima. Danas je Aarhus centar jedna fotografija, a mi želimo da bude film“, rekao je u izjavi za Agenciju FENA Fletcher M. Burton, šef Misije OSCE-a u BiH, povodom otvaranja Aarhus centra u Sarajevu.

Implementacijom Arhuske konvencije se doprinosi ispunjavanju jednog dijela evropske okolinske pravne stečevine, čime se doprinosi ispunjavanju obaveza evropskih integracija.

Misija OSCE-a u BiH snažno podržava napredak na evropskom putu, kao i dnevni red integracija, koje imaju vođe u ovoj zemlji. Snažno vjerujem da je BiH dio Evrope, u kojoj će pronaći svoju budućnost“, kaže Burton.

Naglašava da postoji jaka povezanost između normi Evropske unije i vrijednosti OSCE-a.

Tako mogu podržavati integraciju ne zbog Evropske unije nego što OSCE podržava integraciju. Dnevni red integracija u Evropsku uniju nije jedini dnevni red integracija. Jedan od tih dnevnih redova je Aarhus centar u Sarajevu, koji je 38. centar koji je otvoren u državama članicama OSCE-a“, kaže Burton.

BiH je država članica OSCE-a, koja ima svog stalnog predstavnika u stalnom Vijeću OSCE-a i OSCE je sam integrativni faktor za ovu temu.

BiH nije otok i ne može funkcionirati izolirano, već kao dio regiona, dio kontinuiteta i dio modernog svijeta.Stoga vjerujem u ovu zemlju“, rekao je šef Misije OSCE-a u BiH.

Komentirajući ima li šanse da BiH u budućnosti funkcionira bez djelovanja međunarodnih zajednica istaknuo je da „dokle god BiH napreduje na tim integrativnim multidimenzionalnim putevima životi ljudi u BiH će biti poboljšani jer postoji veza između integracija, demokratije, prosperiteta i modernosti.“

Smatra da je to jedan od načina da se izmjeri napredak navodeći da ako BiH u jednoj od ovih dimenzija ostvaruje napredak onda ostvaruje napredak i uopće.

U smislu regionalne saradnje, istakao je da treba razmišljati o pitanju povratku izbjeglica i raseljenih osoba.

Fena/Informer.ba