BiH Vijesti

Busovača: UNICEF ujedinio dvije škole pod istim krovom

Čelnici UNICEF-a u BiH organizirali su svečanost i druženje djece i roditelja dviju osnovnih škola u Busovači. Učesnici predstave “Dvije škole pod istim krovom” bila su djeca iz OŠ “Busovača” koja radi po hrvatskom planu i programu i OŠ “Kaćuni” koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu.

“U UNICEF-u smo posebno zabrinuti za BiH zbog toga što djeca žive u odvojenim sistemima, a ovo je danas pokazalo da djeca mogu da žive i rade zajedno”, izjavila je zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH Anne-Claire Dufay, koja je prisustvovala svečanosti.

UNICEF je osigurao dio sredstava za nabavku opreme, rekvizita, muzičkih instrumenata i pokrivanje ostalih troškova koji su se pojavili u realizaciji ovih aktivnosti.

Djeca su kroz razne društvene aktivnosti kao što su pjevanje, ples s kišobranima predstavili zajedničke rezultate trogodišnjeg rada djece, roditelja i nastavnika ovih dviju škola. Projekt je doprinio međusobnoj komunikaciji djece iz dviju škola pod jednim krovom.

Zajedničke aktivnosti u ovim školama dio su završne faze projekta “Sigurno okruženje za djecu u podijeljenim školama Srednjobosanskog kantona” koji uz podršku UNICEF-a na terenu realizira Udruženje “Genesis Project”.

Projekt se provodi u 12 škola u općinama Fojnica, Vitez, Jajce, Kiseljak i Busovača i u njemu je putem treninga za nastavnike i roditelje, edukativnih radionica, interaktivnih lutkarskih predstava i drugih aktivnosti unaprijeđena multietnička saradnja, otvorena komunikacija između podijeljenih etničkih grupa te su realizirane brojne zajedničke aktivnosti.

Fena/Informer.ba