Svijet Udarno Vijesti

Cameron: Zašto Njemačka ne čini više da spasi euro

Britanski premijer David Cameron rekao je da je teško razumjeti zašto Evropska centralna banka, odnosno Njemačka koja je najvećim dijelom finansira, ne čini više da pomogne zemljama eurozone koje su u nevolji i spasi euro.
Ovo je prvi put da je premijer javno izrazio ljutnju prema Njemačkoj zbog blokiranja sporazuma u vezi sa ECB, piše danas britanski Telegraph.

Vjeruje se da njegovu ljutnju dijele i druge vodeće zemlje, uključujući Kinu, koje smatraju da kriza u zemljama eurozone ne može biti ozbiljna kako se predstavlja ako Nijemci budu spremni da podrže i pomognu učešće ECB.

Cameron je pred Donjim domom rekao da je na urozoni i ECB da podrže euro i ne mogu globalne mjere biti zamjena za konkretnu akciju eurozone.

On je dodao da je ECB već intervenisala na tržištima zbog “čega je jako teško razumjeti zašto ova banka ne čini više”.

Britanski premijer, međutim, dodaje da je spreman da značajno poveća britansko finansiranje u Međunarodni monetarni fond (MMF) uprkos zabrinutostima među nekim konzervativcima.

Britanski udio u MMF mogao bi dostići 40 milijardi funti, što je povećanje sa trenutnih oko 10 milijardi.

Taj novac mogao bi se iskoristiti da spasi pojedine evropske zemlje ako EU ne uspije da na vrijeme nađe rješenje.

“Od suštinske je važnosti za povjerenje i ekonomsku stabilnost da MMF ima neophodne resurse. Na samitu G20, Britanija, SAD, Kina i druge zemlje učesnice jasno su stavile do snanja da smo spremni za povećanje fondova MMF kako bi se ojačalo globalno povjerenje”, rekao je Cameron, dodajući da nije postignut sporazum o tajmingu, obimu ili tačnoj metodi po kojoj se to može uraditi.

“G20 je zadržala posebne obaveze prema MMF jer smo željeli da vidimo konkretniju akciju zemalja eurozone kako bi one stale iza svoje valute. Svijet je poslao jasnu poruku eurozoni na tom samitu – ‘sredite se i onda ćemo vam pomoći’, tim redom, a ne obratno”, rekao je Cameron.

Premijer je, takođe, istakao da ako Grčka ili neka druga zemlja napusti eurozonu to će biti bolno za Britaniju, međutim, postoje valjani razlozi za “uredan” raspad jedinstvene valute.

Sve su jače spekulacije da će italijanski premijer Silvio Berlusconi biti prinuđen da se povuče narednih dana kako bi oslobodio prostor novoj vladi koja može odobriti nove mjere štednje.

Berlusconi, koji je juče demantovao glasine da se povlači, šokirao je svjetske lidere kada je zaspao tokom sjednica prošle sedmice na samitu G20. Jedan viši vladin zvaničnik opisao je njegovo ponašanje kao “nevjerovatno”

Cijene italijanskih vladinih obveznica skočile su juče, a Berlusconijeva administracija možda će morati da traži međunarodnu pomoć. On se u četvrtak suočava sa glasanjem o povjerenju.

U međuvremenu, očekuje se da će uskoro biti formirana nova grčka vlada nacionalnog jedinstva sa bivšim centralnim bankarom na čelu. Zadatak nove vlade biće da usvoji nove mjere štednje.

Evropski lideri još uvijek se bore sa planovima usvajanja paketa pomoći od jedan trilion eura što treba da bude pomoć najslabijim zemljama Evrope. Oni su pokušali da dobiju pomoć i od bogatijih zemalja kao što su Kina i Rusija.

Ministri finansija zemalja EU sastali su se sinoć u Briselu pokušavajući da isposluju paket pomoći za eurozonu. Wolfgang Schäuble, njemački ministar finansija, insistira da Italija nije u sličnoj situaciji sa Grčkom.

Christine Lagarde, šef MMF-a upozorila je da bi se kreditna kriza uskoro mogla raširiti na zemlje istočne Evrope.

Srna/Informer.ba