Svijet Udarno Vijesti

Časopis Wall Street Journal pokrenuo internet stranicu po uzoru na WikiLeaks

Časopis Wall Street Journal pokrenuo je u petak internet stranicu pod imenom Safehouse, koji kao i WikiLeaks ima za cilj prikupljanje informacija o krađama i zloupotrebama u politici i biznisu.

-“Ako imate ugovore vrijedne objavljivanja, pisma, mailove, finansijske izvještaje ili baze podataka kompanija, vladinih ili nevladinih agencija, možete nam to poslati korištenjem servisa Safehouse“, saopćio je Wall Street Journal.

Servis sadrži mogućnost da saradnik – pošiljalac informacija, ako to želi, ostane anoniman, a internet stranicom, koja se nalazi na sigurnom serveru, direktno rukovode urednici Wall Street Journala.

Oblasti interesovanja novonastalog internet servisa su “politika, vlada, bankarstvo, Wall Street, ugovori i finansije, korporacije, rad, zakon, nacionalna sigurnost i vanjski poslovi”.

Glavni urednik Wall Street Journala Robert Thomson rekao je da je servis otvoren za prikupljanje informacija u skoro svim formatima, od tekstova do audio zapisa i fotografija.

Wall Street Journal je posljednja u nizu medijskih kuća koje su pokrenule internet stranu sličnu WikiLeaksu, koji je objelodanio na desetine hiljada američkih vojnih dokumenata iz ratova u Iraku i Afganistanu kao i tajne diplomatske depeše.