BiH Udarno Vijesti

Ćazim Sadiković: Država BiH nije bila miljenik tvoraca Dejtonskog sporazuma

”Moji opći dojam, kad pogledam iz ove perspektive Dejtonski sporazum i ukupni proces koji se tamo odvijao, jeste da država BiH nije bila miljenik tvoraca Dejtonskog sporazuma”, kazao je prof.dr. Ćazim Sadiković danas u Sarajevu gdje je, kao uvodničar na sesiji Kruga 99, govorio o tome zašto je Ustav BiH „tijesna košulja“ za državu BiH. 

Po njegovim riječima, nije teško doći do ovakvog zaključka kad se zna da država BiH ničim nije izazvala rat, ništa nije uradila protiv postojećeg mira i ništa nije uradila što bi bilo suprotno svemu onome što je održanje stabilnosti na zapadnom Balkanu.

“Prosto je čudno zašto je od svih subjekata tog takozvanog regionalnog tragičnog sukoba, BiH prošla ovako kako je prošla“, kazao je Sadiković.

Govoreći o tome koji su to elementi postojeće situacije koji navode na misao da je Dejtonski sporazum „tijesna košulja“, on je kazao da je u Dejtonu prihvaćena, nekritički, ona podjela države koja je stvorena u ratu putem agresije, putem genocida, etničkog čišćenja i svega drugog što se uradilo tokom rata.

„Ukinut je demokratski Ustav Republike BiH, a da niko ne zna zašto. Demokratski Ustav BiH bio je jedan moderan ustav koji je imao sve ono što treba da ima ustav – dvodomnu skupštinu, vladu, svoje predsjedništvo i spisak ljudskih prava najbogatiji tada u Evropi. Sve je to bilo ugrađeno u ovaj ustav i prosto je nevjerovatno da je taj ustav ukinut, a zamijenjen je Ustavom iz Aneksa 4 koji je apsolutno nepotpun Ustav“, kazao je Sadiković.

Vrlo je interesantno, dodao je, da ovaj Ustav koji je stvoren u Dejtonu uopće nema pojam naroda u sebi.

„To je prosto šokantno da Ustav ne sadrži pojam narod, a kad nema naroda u Ustavu, znači nema ni demokratije, jer šta je demokratija bez demosa, šta je demokratija bez naroda, šta je država bez naroda. Ništa“, smatra Sadiković.

Po njegovim riječima, taj Ustav je učinio da je precedura donošenja odluka, procedura funkcioniranja države tako otežana da je prosto nemoguće funkcionirati u takvim okolnostima.

Sadiković ističe da je cijela procedura donošenja zakona opterećena blokadama, barijerama, opterećena je različitim oblicima veta, da je vrlo teško funkcionirati jednoj državi u ovakvim okolnostima kad je naročito naglašena uloga države u ekonomskim i svim drugim procesima u Evropi i u razvijenom svijetu.

„Pogledajte u svijetu šta se dešava, svuda snaži država i to centralna vlast upravo zato da bi se djelovalo brzo i efikasno. Naša država po ovom Ustavu nije u stanju da učini ama baš ništa i upravo zato osuđena je na konstantno propadanje“, kazao je Sadiković.

Da bi se situacija popravila potrebno je, tvrdi on, da imamo vladu, a ne Vijeće ministara.

„Kad imamo vladu, onda to znači da imamo pravi parlament, pravo predstavljanje građana, da imamo pravog šefa države i da imamo demokratske izbore. Prema tome, osnažena vlada koja danas vodi svuda glavnu riječ, u svim razvijenim državama, bila bi zapravo pravo rješenje za našu situaciju i za našu državu“, smatra Sadiković.

Ali, dodaje, kako sad stvari stoje, to je nemoguće uraditi bez ustavne reforme, a ustavnu reformu ne možemo izvesti bez potrebne snage. Niko ne može izvesti ustavne promjene bez određene snage, a naša država nema dovoljno snage da to uradi.

„Ona nije bila u stanju čak ni da primjeni Evropsku konvenciju koja joj je zadata već od prvog dana Dejtona. Čeka se 16 godina da se primjeni bilo koja odredba te konvencije i da se mijenja Ustav radi te konvencije, ali do sada bez uspjeha“, kazao je Sadiković.

Očito je, dodaje on, da smo ušli u situaciju kada treba usmjeriti snage na promjenu tokova putem normalizacije države.

„Nama bi trebao sada komitet za normalizaciju države, a to bi bilo zapravo da međunarodna zajednica, isti oni koji su kreirali ovaj Dejtonski sporazum, učine sve da se poboljša ukupna situacija, da država bude prava država, da ima sve elemente moderne države i da ima sve instrumente da može da djeluje na promjenu tokova i odnosa u društvu“, smatra Sadiković.

Mislim, kazao je, da mi sami ne možemo doći do ustavnih promjena upravo zato što je stvorena takva konstrukcija države gdje je nemoguće postići dogovor o ustavnim promjenama.

Predsjednik Kruga 99 Sulejman Redžić je kazao da Dejtonski sporazum treba shvatiti kao prolaznu fazu u evoluciji države BiH.

Po njegovim riječima, treba sve učiniti da se pređe iz takozvane dejtonske u takozvanu briselsku fazu i omoguće euroatlanske integracije i priključivanje BiH Evropskoj uniji.

Zato je, smatra on, neophodna politička volja, politički konsenzus i, s druge strane, uspostava centralne vlasti.

 

Fena/Informer.ba