BiH Udarno Vijesti

Cazin: Oborili dijete u školi jer joj je otac član A- SDA!?

Politički sukob u Krajini toliko je uzeo maha da se počeo odražavati čak i na djecu. Tvrdi to naš sagovornik koji je obračune između SDA i A-sda osjetio na svojoj koži.

Edham Bajrić tvrdi da je njegova kćerka, koju je upisao u Gimnaziju u Cazinu, namjero oborena na godinu, zbog političke pripadnosti njene porodice, te da zna još takvih slučajeva.

 Različiti aršini

Bajrić je član A-sda, dok direktor Gimnazije Muhamed Mehmedović i profesori koji su uključeni u ovu navodnu diskriminaciju pripadaju SDA.

Bajrićeva kćerka, kaže, u osnovnoj školi uvijek je bila vrlodobar ili odličan đak. No, stvar se promijenila kada ju je upisao u Gimnaziju.

Prema njoj je bio odnos drugačiji nego prema ostalim đacima. Davali su joj namjerno loše ocjene, a kasnije joj nisu dozvoljavali da odgovara kako bi ih ispravila. Osim toga, iz jednog predmeta imala je ocjene jedan, dva i tri, a zaključena joj je jedinice, što je mimo svih pravila” – tvrdi Bajrić.

Ističe da nije on jedini u ovakvoj situaciji te da je razgovarao s roditeljima koji se suočavaju s istim problemom. Prema njegovim riječima, Gimnaziju u Cazinu može upisati samo dijete čiji su roditelji politički podobni, ili koji imaju dovoljno novca da “podmažu” koga treba.

 Pripadnost stranci

Ako se neko dijete čiji roditelji na spadaju u ove kategorije upiše u Gimnaziju, sigurno mu neće biti dozvoljeno da je završi.

Na pitanje šta u ovom slučaju znači politička podobnost, Bajrić kaže da je to donedavno bila pripadnost SDA, a da je sada i SDP-u, s obzirom na to da ove dvije stranke koaliraju u Unsko-sanskom kantonu.

 Podnio žalbu

Bajrić se žalio i Pedagoškom zavodu USK, koji je najavio da će formirati komisiju koja će ispitati ovaj slučaj. Na telefone Gimnazije u Cazinu jučer se niko nije javljao .Prenosi Dnevni avaz.

Informer.ba