Izdvojeno Politika Vijesti

CCI: Fokus Vlade FBiH najviše na kadrovskim pitanjima

Vlada Federacije BiH usvojila je od 1. januara do 30. septembra ove godine čak 258 odluka koje se odnose na ”kadrovsku politiku” što je više od petine od ukupnog broja realizovanih mjera Vlade, rekao je konsultant Centara civilnih inicijativa (CCI) za praćenje rada Vlade FBiH Denis Telić.

”Dakle, 21,4 odsto, odnosno više od petine od ukupnog broja realizovanih mjera odnosi se na `kadrovska pitanja`. Posmatramo li samo novu vladu, procenat je još viši, i iznosi skoro 23 odsto. Poređenja radi, u istom periodu, prvih mjeseci rada, prošli saziv imao je 5,7 odsto mjera koje karakterišemo kao `kadrovska pitanja`, u odnosu na ukupan broj realizovanih”, rekao je Telić.

Predstavljajući izvještaj o monitoringu rada Vlade FBiH i Parlamenta FBiH na konferenciji za novinare u Mostaru Telić je istakao da je rad federalne vlasti za devet mjeseci 2011. ostvario pomak u odnosu na prošlu vlast, ali da to nije dovoljno.

Telić kaže da je Vlada usvojila 944 mjere, od kojih su samo 232 u vezi sa problemima građana.

Vlada, prema Telićevim riječima, ne stoji dobro ni s planiram i realizovanim odlukama, jer je za devet mjeseci planirano usvajanje 308 mjera, a realizovane su 203 mjere.

Monitoring CCI-ja pokazao je i to da je na kraju trećeg kvartala 2011. samo šest ministarstava ostvarilo više od 50 odsto godišnjeg plana, te da su to ministarstva saobraćaja i komunikacija, rada i socijalne politike, finansija, trgovine, unutrašnjih poslova i obrazovanja.

 ”Postotno najveće zaostatke o pitanju realizacije godišnjeg programa rada bilježe Ministarstvo turizma i Ministarstvo pravosuđa”, kazao je Telić.

Kada je riječ o usvajanju zakona, Vlada ni u ovoj oblasti ne stoji najbolje, a kao najproduktivniji kada su u pitanju zakoni i učestvovanje u radu Vlade pokazao se federalni ministar finansija Ante Krajina.

Portparol CCI-a Majda Behram-Stojanov ocijenila je, predstavljajući rezultate monitoringa Parlamenta FBiH, da je ova institucija koja je nekada važila za najneefikasniju u državi popravila svoj rad.

Osim toga, Dom naroda federalnog Parlamenta cijelu godinu radi bez plana rada, a Predstavnički dom taj plan je usvojio tek u julu.

”U razdoblju za prvih devet mjeseci tekuće godine Predstavnički dom je na 10 održanih sjednica u različitom obliku realizovao 98 mjera. Dom naroda je u istom razdoblju održao devet sjednica i realizovao 76 mjera’‘, rekla je Behram-Stojanov.

Osvrćući se na individualnu aktivnost poslanika, portparol CCI-a rekla je da je u Parlamentu i dalje aktuelan problem velikog broja neopravdano odsutnih sa plenarnih sjednica.

”U prosjeku sa jedne sjednice opravdano odsustvuje do pet poslanika, dok se pri prvom glasanju na početku sjednice podatak o broju odsutnih kreće od 20 do 30′‘, rekla je Behram-Stojanov.

Odgovarajući na pitanje kolika su primanja zastupnika koji često izostaju sa sjednica Behram-Stojanov je naglasila da se ona kreću od 3.500-4.000 KM, što uključuje topli obrok, naknade za odvojeni život i drugo.

Srna/Informer.ba