BiH Udarno Vijesti

CCI: Konkursi za radna mjesta trebaju biti besplatni

Prijavljivanje na javne konkurse za radna mjesta mora biti besplatno, bez plaćanja dokumenata kao što su ljekarsko uvjerenje i uvjerenje o nekažnjavanju, ukoliko kandidat već nije izabran, stav je nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa /CCI/.

Iz CCI-ja ističu da su tokom avgusta i septembra izvršili analizu 344 konkursa za radna mjesta objavljena u pet dnevnih novina u BiH i na internet stranicama dvije agencije za posredovanje pri zapošljavanju, tokom čega je uočeno niz nedostataka, kršenja zakona i podsticanja dikriminacije.

Predstavnici CCI-ja predstavili su danas novinarima rezultate analize kojim je utvrđeno da 34 odsto poslodavaca u javnom sektoru i sedam odsto poslodavaca u privatnom sektoru krši zakon o zaštiti ličnih podataka traženjem dokumenata koji su zaštićeni ovim zakonom, za što je predviđena kazna od 50.000 do 100.000 KM.

Koordinator CCI-ja Obren Bjelošević istakao je da je analiza pokazala da u javnom sektoru postoji mnogo više interesa za formalno-administrativnom dokumentacijom za čije pribavljanje treba značajna suma novca i kojom se dikriminišu pojedini učesnici u konkursnoj proceduri – nego za stvarnim kvalitetima kandidata.

Prema anketi CCI-ja, kojom je obuhvaćeno 1 165 lica koja aktivno traže posao, troškovi prijave na javni konkurs za posao sa ljekarskim uvjerenjem i uvjerenjem o nekažnjavanju kod 72,2 odsto ispitanika veći su od 50 maraka.

Anketa je pokazala da 24,5 odsto građana u tu svrhu daje od 30 do 50 maraka, a 3,3 odsto građana manje od 30 KM.

CCI je pozvao resorna ministarstva i druge nadležne organe da što hitnije donesu pravilnike ili druge akte kojima će urediti oblast javnih konkursa, tako da budu zaštićeni interesi i zakonska prava svih učesnika u konkursnoj proceduri, a same procedure učinile transparentnim, besplatnim i nediskriminatorskim.

 

Srna/Informer.ba