BiH Udarno Vijesti

CCI: Mito daje 60 posto pacijenata

U BiH 60 odsto građana vjeruje da je korupcija prisutna u zdravstvu, a 50 odsto ne zna koja prava imaju kao pacijenti, pokazala su istraživanja nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa CCI.

Predstavnici CCI-a danas su na Trgu Krajine u Banjaluci dijelili građanima bedževe “Ne dajem mito” i informativne zdravstvene knjižice u kojima su nabrojana osnovna prava pacijenata.

Projekt-koordinator u CCI Dario Jovanović rekao je da je zdravstvo jedna od vodećih oblasti po prisustvu korupcije, te da je cilj današnje akcije u Banjaluci da se ukaže na štetnost korupcije po društvo u cjelini i besmislenosti davanja mita radi dobijanja zdravstvene usluge, koja je besplatna.

Građani su nerijetko i sami inicijatori korupcije, ne samo u zdravstvu već i u drugim oblastima. Korupcija u BiH je gorući problem koji treba sistemski rješavati, zakonski uokviriti i taj zakon primjenjivati“, izjavio je Jovanović novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je ključ borbe adekvatno procesuiranje slučajeva korupcije kao krivičnog djela, jer u BiH do sada nije donesena nijedna ozbiljna presuda za korupciju.

Ulična akcija dijeljenja bedževa “Ne dajem mito” i informativnih zdravstvenih knjižica predstavlja nastavak aktivnosti u informativno-zagovaračkoj kampanji borbe protiv korupcije u zdravstvu koju su CCI pokrenuli početkom ove godine.

U okviru iste akcije CCI su u protekla dva mjeseca potpisali memorandume sa 17 zdravstvenih ustanova o saradnji u borbi protiv koruupcije i promociji prava pacijenata.

 

Srna/Informer.ba