BiH Vijesti

CCI: U RS-u sve veća nezaposlenost, investicije u padu

U Republici Srpskoj (RS) je u porastu nezaposlenost, a Vlada i Narodna skupština RS-a ne uspijevaju prevazići posljedice višegodišnje političke nesigurnosti, ocjena je Centara civilnih inicijativa. 

Nastavljena je i praksa nedovoljnog rada Vlade na rješavanju najznačajnijih problema građana u RS-u pa je od ukupnog broja usvojenih tačaka dnevnog reda, tek 17 posto u izvjesnoj vezi sa životnim problemima običnih građana.

Pri tome je broj mjera, koje bi zaista mogle značajnije poboljšati život građana RS-a bio tek 3,6 posto od ukupnog broja, saopćio je predstavnik CCI-a Željko Ninković danas na predstavljanju devetomjesečnog izvještaja o radu Narodne skupštine i Vlade RS-a.

“Vlada RS-a se, u ovoj izuzetno teškoj godini, postavila kao socijalno neosjetljiva za probleme građana koji žive na ili ispod minimuma egzistencijalnih potreba: ukinute su subvencije za električnu energiju za socijalne kategorije stanovništva, u posljednjih godinu dana prosječna penzija je povećana za svega jednu KM, a minimalna ni za nju, nego je ostala na nivou od poražavajućih 160 KM, tuđa njega i pomoć su, također, ostali na nivou od 41 KM”, ukazao je Ninković.

Dok je, po podacima Saveza sindikata RS-a, potrošačka korpa za septembar 2011. poskupjela je u odnosu na isti mjesec 2010. za 107 KM, Vlada RS-a je smanjila subvencije za zapošljavanje mladih s dva miliona KM, na 200.000 KM, a subvencije za poljoprivredu umanjene su za cijelih 20 miliona KM.

“Od značajnih mjera koje je Vlada RS-a donijela, istakao je Strategiju zapošljavanja RS-a i Akcioni plan zapošljavanja za 2011., s kojima se, međutim, neprihvatljivo kasnilo, a pritom su i postavljeni krajnje neambiciozno – samo sublimirajući ono što Zavod i agencije za zapošljavanje već rade, a za što imamo verifikovano povećanje, a ne smanjenje nezaposlenosti u ovom entitetu”, kazao je Ninković i dodao da broj nezaposlenih zaključno sa septembrom ove godine u RS-u iznosi 150.669.

Moglo bi se reći, dodao je, da Vlada RS-a čini određene napore u raznim sferama svoga djelovanja da bi pospješila mogućnosti da se povećaju strane investicije, pokrene ili poboljša proizvodnja i poveća broj zaposlenih, ali višegodišnja politička nesigurnost, uz poslovično veliki broj administrativnih zapreka, investitore odbija od ulaganja na ove prostore.

Istovremeno, prosječna plaća u ovoj godini iznosi  25 posto plaće jednog ministra, a penzija  10 posto ministarske zarade.

Što se tiče programskih obaveza, zaključno s 30.septembrom, Vlada RS-a je usvojila 185 mjera, što je 62 posto planiranog na devetomjesečnom nivou ili tek 48 posto od ukupnog godišnjeg plana.

Nedovoljan rad u prvoj polovini godine, uzrokovao je slabo ispunjenje programskih obaveza i Narodne skupštine RS-a.

Od  planiranih 129 mjera iz Programu rada za devetomjesečni period, poslanici su realizovali tek 75 mjera, ili samo 58 posto planiranog.

Kada se govori o radu Narodne skupštine RS-a u kontekstu rješavanja najznačajnijih problema građana, Ninković navodi da se ne može ne spomenuti kako u svakom slučaju manjka mjera koje bi dugoročno mogle popraviti kvalitet života građana RS-a, a prije svega riješiti problem prevelike nezaposlenosti i popraviti nepovoljan odnos između broja zaposlenih, s jedne, i broja nezaposlenih i penzionera u Republici Srpskoj, s druge strane.

“Važno je spomenuti i činjenicu da se poslanici NSRS sve češće nalaze pred usvajanjem odluka kojim se RS, tačnije njeni građani, raznim povodima dodatno zadužuju. Radi se o velikim sredstvima, dio kojih vrlo brzo stiže na naplatu, što će, svakako, na ovaj ili onaj način, osjetiti svi građani RS-a”.

 

Fena/Informer.ba