Politika Udarno Vijesti

CCI: Vlada TK-a oduzima prava građana i uspostavlja partijsku kontrolu svih sfera društva

“Ni mjesec dana nakon što su u Goraždu provedeni izbori za direktora tamošnje osnovne škole “Fahrudin Fahro Baščelija”, po zakonu koji pravo da izaberu direktora škole daje roditeljima djece te njihovim nastavnicima, Vlada Tuzlanskog kantona, koja je svojim građanima ovo pravo obezbijedila još 2004. godine, usvojila je izmjene zakona kojim se oduzima postojeće pravo preko 100.000 građana ovog kantona da lično odlučuju o sudbini svoje djece”, navodi se u saopćenju Centara civilnih inicijativa (CCI).

 Cilj ovakvog poteza Vlade, navode iz CCI-a, jeste povratak partijske kontrole nad direktorskim pozicijama u osnovnom obrazovanju.

“Umjesto da povede javnu raspravu o tome šta su to političke funkcije i koja su to radna mjesta na koja politika može i treba da postavlja svoje ljude, da se taj neprihvatljivo veliki broj smanji, a ljudi, na svim ostalim mjestima počnu zapošljavati na osnovu svog znanja, stručnosti, rezultata i kvaliteta, a ne na osnovu stranačke pripadnosti ili rodbinskih veza, Vlada TK nas vodi još dublje ka partijskoj državi, u kojoj će sve, ali baš sve, biti pod kontrolom vladajućih oligarhija. Čime će demokratija i prava građana biti svedeni na minimum, a stranačka pripadnost uslov za ostvarenje elementarnih prava čovjeka, prije svega prava na rad.

Da bi apsurd bio veći, oduzimanje postojećih prava građanima TK i povratak na partijsku kontrolu nad postavljanjem direktora u osnovnim školama, predvode ljudi koji su prethodnih godina, dok su bili u opoziciji, žestoko kritikovali tadašnju vlast koja je u 3 navrata, od 2004. pokušala uraditi upravo ovo što oni rade sada”, navodi se u saopćenju.

I sve se radi u trenutku u kome je, na inicijativu CCI-a, a na zadovoljstvo i vlasti i građana i kandidata, na pomenutim goraždanskim izborima po prvi put u BiH primjenjeno elektronsko glasanje kome je cilj, pored efikasnosti i jednostavnosti, povećanje transparentnosti i onemogućavanje zloupotreba pri izborima, te jačanje povjerenja građana u izborni proces i demokratiju.

Centri civilnih inicijativa pozivaju poslanike u Skupštini TK da ovaj prijedlog Vlade, na sjednici na kojoj ga budu razmatrali, odbace kao što su u prethodnim sazivima odbacivali prijedloge tadašnjih vlada i arogantnih ministara, demonstrirajući mnogo viši stepen društvene odgovornosti od njih.

 “Centri civilnih inicijativa od Skupštine TK traže, umjesto daljnjeg sužavanja prostora koji nije pod stranačkom kontrolom, širenje procesa depolitizacije na brojne druge segmente života koje je potrebno otrgnuti iz kandži politike i omogućiti lokalnim zajednicama ili ustanovama da normalno funkcionišu bez miješanja stranaka. U protivnom, nepovjerenje građana u političare i jaz između političara i građana samo će se nastaviti povećavati. Iako je već odavno na nepodnošljivom nivou”, navodi se u saopćenju CCI-a.

 

Fena/Informer.ba