Politika Vijesti

CCI: Vlast u SBK formirana sa sedam mjeseci kašnjenja

Aktuelna situacija u političkom životu Srednjobosanskog kantona  i funkcionisanje vlasti dramatičan je pokazatelj nedorečenosti izbornog zakonodavstva BiH i potrebe njegove hitne izmjene, s ciljem preciznijeg definisanja određenih rokova i postupaka, te uvođenja funkcionalnih sankcija za njihovo nepridržavanje, ocijenili su Centri civilnih inicijativa.

Predstavljajući šestomjesečni izvještaj o radu Vlade i Skupštine SBK-a na današnjoj konferenciji za novinare u Travniku konsultant za monitoring CCI-a Mersad Avdić naglasio je da je kantonalna Vlada formirana uz veliko kašnjenje, tek 10. maja ove godine, sedam mjeseci nakon izbora.

“Osim kasnog formiranja Vlade, ovaj proces produbio je krizu u odnosima pojedinih grupacija parlamentarnih stranaka i rezultirao tužbama Ustavnom sudu Federacije BiH, te izazvao reagovanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH, nakon čega je nastupila komplikovana situacija u kojoj više ne postoji vlada u tehničkom mandatu, a nova vlada, koja je već dva mjeseca radila i donosila odluke, proglašena je nelegitimnom“, rekao je Avdić.

Konsultant Jasmila Selimović podsjetila je da uprkos jasno preciziranim rokovima u izbornom zakonu proces formiranja kantonalne Skupštine još nije završen.

Skupština je duboko podijeljena, sa privremenim radnim tijelima i rukovodstvom i sa neadekvatnim učešćem u njenom radu stranaka hrvatskog nacionalnog bloka, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i NHI-a, koje pokreću pitanje vitalnog nacionalnog interesa za svaku važniju odluku parlamenta, istovremeno izbjegavajući kanidovanje predstavnika hrvatskog naroda u rukovodstvo i radna tijela Skupštine“, konstatovala je Selimovićeva.

Ona je konstatovala da se rad Skupštine ne može smatrati uspješnim, jer ovakav kantonalni parlament sigurno ne odgovara potrebama građana ovog kantona.

 

Srna/Informer.ba