Region Udarno Vijesti

Čedomir Jovanović: Treba poraziti i politike čiji su protagonisti završili u Hagu

Liberalno-demokratska partija ukazala je danas, na godišnjicu genocida u Srebrenici, da izvođenje pred sud optuženih za zločine ne može biti dovoljna satisfkcija za žrtve, već da je neophodno da politike čiji su protagonisti završili u Hagu budu “definitivno poražene“.

Svi oni su danas prepreka našem normalnom životu. Zbog toga svojim političkim uspjehom moramo da pobijedimo politike koje su se suprostavljale hapšenju Mladića, kao i Miloševića prije 10 godina, znajući da će otvaranje Srbije njihovim tvorcima onemogućiti da i dalje žive od činjenice da je zemlja izolovana i posvađana sa susjedima i svijetom“, naveli su liberali.

Oni su ukazali da je hapšenjem Ratka Mladića prekinuta višegodišnja agonija, ali da se Srbiji, kao i onima koji su stradali u ime zločinačke politike, duguju konkretniji odgovori na pitanje šta je takvu politiku stvorilo.   U njemu se dodaje da je jasan redoslijed poteza koji moraju biti preduzeti, ali da to ne može da uradi ni jedan pojedinac, ministar ili stranka, već to mora biti učinjeno zajednički.

Zbog toga izvođenje optuženih za zločine pred sud ne može, samo po sebi, biti dovoljna satisfakcija za žrtve i zbog toga nas svaki 11. juli obavezuje. Politike čiji su protagonisti završili u Hagu moraju biti definitivno poražene, a zemlji otvorena šansa da se razvija tako što će promjenom politike sebe osloboditi tereta odgovornosti za počinjene zločine, uključujući i genocid u Srebrenici“, smatra LDP.

Iz te stranke su poručili da je moguće živeti normalno sa susjedima, ali da je put do toga prihvatanje Evrope, njeno dovođenje u Srbiju, a ne “statiranje i birokratsko ispunjavanje evropskih obaveza“.

Pretpostavka za to je kažnjavanje ratnih zločina i prevladavanje prošlosti. To zavisi od spremnosti da se poraze antihaški lobi i njegov politički okvir“, zaključili su liberali.

Tanjug/Informer.ba