Svijet Udarno Vijesti

Čeka li se nova Srebrenica u Siriji?

Istraživački centar za izradu strategija iz Turske (SAM) i Međunarodni istraživački centar za strateška pitanja (CSIS) u Washingtonu objavili su izvještaj pod naslovom “Tursko-američki odnosi” u kojem se navodi da je sirijska kriza problem čitave međunarodne zajednice, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

Ambasador Turske u Washingtonu Namik Tan naglasio je da sirijska kriza nije samo problem između Turske i Sirije, već između Sirije i cijele međunarodne zajednice.

Napomenuo je da režim Bashara al-Assada svaki dan ubija vlastiti narod te da nije pravedno da se Turska najviše angažira u vezi s rješavanjem sirijskog pitanja.

Ne razumijem zašto međunarodna zajednica još uvijek čeka u vezi sa rješavanjem sirijskog pitanja? Čekaju li da se dogodi nova Srebrenica? Hoće li se tada nešto poduzeti? To nije pravedno. Od međunarodne zajednice i Ujedinjenih naroda (UN) očekujemo snažnije liderstvo”, kazao je Tan.

Turski ambasador je istakao da je Turska u stalnoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u vezi s kritičnim pitanjem Sirije.

Sirijski problem će se dodatno pogoršati ako se ne pronađe odgovarajuće rješenje. Sve što duže budemo tolerirali napade sirijskog režima, ljudske žrtve će biti znatno veće. Zato je potrebno hitno poduzeti potrebne mjere u vezi sa sirijskom krizom”, napomenuo je turski ambasador.

AA/Informer.ba