Svijet Udarno Vijesti

Čeka se berlinska večera Merkel-Sarkozy: Europa će milijardama eura spašavati banke?

U Berlinu je večeras zakazan sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, vjerojatno najteža zajednička večera koji će odrediti budućnost eura i Eurospke unije.

Dvojac ključnih europskih lidera pokušat će dogovoriti spašavanje europskih banaka kojima prijeti propast zbog dužničke krize u eurozoni, nakon što se Sarkozy sastao sa šeficom MMF-a Christine Lagarde.

Strepnja uoči susreta najviše je prisutna jer su dvije zemlje dosad imale različite strategije spasa eurozone, a moraju se nekako usaglasiti, jer europskoj ekonomiji gori pod prstima.

Sarkozy je pod pritiskom francuskih bankara koji upozoravaju da su previše izloženi rizicima zbog javnog duga u Grčkoj, Španijij i Italiji, dok Merkel tvrdi da bi banke spas trebale tražiti kod investitora, prije nego zatraže pomoć iz zajedničkog Europskog fonda za financijsku stabilnost.Francuska, s druge strane, traži da se ugrožene banke dokapitaliziraju upravo iz tog fonda.

Bankama je trenutno potrebno između 100 i 200 milijardi eura, da kroz dokapitalizaciju ne puknu pod teretom dužničke krize, no ta bi pomoć mogla pokrenuti novi val prosvjeda, jer se među građanima Europe nakuplja revolt prema ovom modelu saniranja finansijskih institucija.

Merkelica je i pod pritiskom njemačkih birača, gdje je više od 80 posto onih koji su bili protiv  nove injekcije Fondu za financijsku stabilnost, ali je parlament  tu odluku svejedno izglasao.

Berlinska večera Merkelice i Sarkozyja pokazat će li je Europa odlučila banke spašavati novcem građana, piše Index.

 

Informer.ba