Region Udarno Vijesti

Čeka se odluka Pretresnog vijeća: Kada će početi suđenje Mladiću?

Suđenje Ratku Mladiću će početi kada Pretresno vijeće bude smatralo da je predmet spreman za početak suđenja, jer postoji niz proceduralnih preduslova koji moraju biti ispunjeni, na primjer, mora se riješiti po svim preliminarnim podnescima, a, osim toga, Vijeće treba da donese odluku po zahtjevu Tužilaštva za razdvajanje optužnice, izjavio je na današnjoj konferencji za novinare u Hagu šef Kabineta sekretara Haškog tribunala (ICTY) Martin Petrov.

Dodao je da je to pitanje od presudne važnosti za obim predmeta, što bi, s druge strane, uticalo na datum početka jednog ili dva suđenja. Kazao je i da bi protiv odluke Pretresnog vijeća mogla biti uložena žalba.

Na pitanje kakva kompenzacija sa daje osobama koje su oslobođene krivice pred Tribunalom, koji iznosi im se isplaćuju i kako se oni  izračunavaju, Petrov je odgovorio da u slučaju oslobađajuće presude po svim optužbama, u skladu s pravilom 99 Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda, Vijeće će naložiti da se optuženi odmah pusti na slobodu, osim ukoliko ne odobri zahtjev Tužilaštva da se puštanje na slobodu odgodi do rješenja po žalbi.

Statut Međunarodnog suda, međutim, kako je rekao, ne predviđa kompenzaciju optuženima koji su oslobođeni krivice, bilo da je Pretresno ili Žalbeno vijeće zaključilo da optužbe nisu dokazane van razumne sumnje.

 

 

 

Onasa/Informer.ba