BiH Udarno Vijesti

Centralna bajramska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Kurban-bajram, najvažniji muslimanski praznik, obilježava se danas u Bosni i Hercegovini.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u prisustvu velikog broja vjernika i vjerskih dostojanstvenika.

Oni su u 7.52 sati klanjali bajram-namaz nakon sabah-namaza i bajramskog programa.

Hutbu je održao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić.

Pozivajući na tradicionalne islamske vrijednosti, njegovanje porodičnih odnosa, rodbinskih i komšijskih, pozvao je na mir i jedinstvo u islamskim zemljama i svijetu.

Nema ništa važnije danas od poziva da se zaustave svi ratovi i sva ubijanja među muslimanima od Afganistana do Iraka, Sirije i Libije, kazao je ef. Cerić.

„Mi dižemo glas protiv diskriminacije na bilo kojoj osnovi, bilo gdje i bilo koga te pozivamo naš narod da ne odustaje od svojih temeljnih ljudskih prava.

Jer unatoč zamkama koje nam se spremaju oko popisa stanovništva, mi smo uvjereni da će ovoga puta naš narod biti na visini moralne odgovornosti, kulturne svijesti i nacionalnog ponosa pa ga lažne dileme, koje mu se svakodnevno nameću, neće zbuniti da zna da je njegova vjera islam, da mu je nacija Bošnjak te da mu je jezik bosanski“, kazao je između ostalog reisu-l-ulema.

Kurban-bajram je prava prilika da kurbanom počastimo komšije bez obzira na njihovu vjeru i naciju. To je oduvijek bio i ostao bajramski adet u Bosni i Hercegovini pa neka se taj adet i dalje čuva i njeguje, poručio je reis Cerić.

Naglasio je da u BiH nikada nije bio adet da se za Bajram priređuju pijanke i dovode nepoznate pjevačice u mjesta gdje je Bajram prije svega vjerski i porodični čin oslobođen od harama alkohola i neprimjernog odnosa prema bajramskim adetima i počastima, jedna je od njegovih poruka.

Ef. Cerić je podsjetio da je ovo njegova posljednja kurban-bajramska hutba u svojstvu reisu-l-uleme i naglasio da je sretan i zadovoljan što je imao priliku da govori sa časnog mjesta u Gazi Husrev-begovoj džamiji izražavajući nadu da će njegov govor pomoći svima da budu sretni i zadovoljni što pripadaju ummetu islama i Islamskoj zajednici BiH, koja može biti ponosna što će na svom čelu imati visokomoralnog i svestrano učenog čovjeka Huseina ef. Kavazovića.

Njemu je danas Cerić iskazao punu podršku povodom imenovanja na dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije u Bošnjaka.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić na kraju je uputio tradicionalnu dovu u kojoj je pozvao na pobožnost moleći Allaha da vjernike spasi od grijeha zbog kojih će se kajati na sudnjem danu te da olakša dunjalučke terete.

Osim u Gazi Husrev-begovoj džamiji, bajram-namaz je klanjan jutros u svim džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Vjernici su čestitali jedni drugima Bajram, blagdan u kojem porodična bliskost, ljubav i komšijski suživot treba da imaju naročiti izraz u međusobnim posjetama, iskazivanju ljubavi i poštovanja.

Fena/Informer.ba