Ekonomija Vijesti

Češka investira 10 miliona eura u BiH

Češka planira da u BiH investira više od 10 miliona eura samo za period 2010 – 2014. godina, u okviru Programa razvojne saradnje dvije države.

Prioritet će biti projekti fokusirani na ekonomski i socijalni razvoj, poljoprivredu i ekologiju.

Češki ambasador u BiH Tomas Sunjog uručio je danas u Sarajevu ministru inostranih poslova BiH Svenu Alkalaju tekst Programa razvojne saradnje Češke i BiH za period 2011- 2017. godina, koji će biti realizovan posredstvom Češke razvojne agencije.

Sunjog je rekao da je uvjeren da će BiH predložiti kvalitetne projekte.

On je najavio dalju podršku Češke evroatlantskim integracijama BiH i cijelog regiona, kao i spremnost za razmjenu iskustava stečenih na putu ka EU i NATO-u, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Zahvalivši češkoj Vladi za usvajanje Programa razvojne saradnje, Alkalaj je istakao da je riječ o veoma važnom dokumentu koji je pokazatelj dobrih odnosa BiH i Češke.

Alkalaj je zahvalio Sunjogu za dosadašnju podršku Češke BiH, naročito nastojanjima BiH da postane punopravna članica EU i NATO-a.

Tokom sastanka razgovarano je o aktivnostima koje BiH preduzima na planu ispunjavanja neophodnih uslova da bi bilo nastavljeno napredovanje na putu evroatlantskih integracija, naročito o primjeni presude u slučaju “Sejdić – Finci”, te o saradnji u regionu i aktivnostima Višegradske grupe kojom Češka trenutno predsjedava.

Srna/Informer.ba