Izdvojeno Region Vijesti

Četiri države nisu zatvorile osuđenog silovatelja

Četiri države Hrvatska, Slovenija, Njemačka i Srbija u jednom trenutku držale osuđenog silovatelja Dragana Paravinju (43), koji je priznao da je ubio Antoniju Bilić (17), ali su ga sve pustile na slobodu.

Srbija je ranije tražila izručenje Paravinje, ali je Hrvatska to odbila jer je njen državljanin.

Paravinja je u Srbiji još 2003. pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja sredinom 90-ih godina na području Sremske Mitrovice, i tada je, da bi izbjegao služenje zatvorske kazne, pobjegao u Hrvatsku čije je državljanstvo imao, svjestan da Hrvatska ne izručuje svoje državljane.

Nešto kasnije Srbija je za njim raspisala potjernicu zbog koje je 2006. uhapšen u Sloveniji, ali se i tamo uspio izvući uz plaćanje jamčevine. Iako mu je sudija odredio zabranu napuštanja Slovenije, Paravinja je otišao u Hrvatsku. Srpska policija je saznala da je Paravinja u Hrvatskoj i zatražila njegovo izručenje, ali ga je Hrvatska odbila izručiti pozivajući se na zakon prema kojem ne izručuje svoje državljane.

Paravinju je prije tri godine uhapsila i njemačka policija, ali ga je pustila da se vrati u Hrvatsku umjesto da ga izruči Srbiji. Na taj način sistem četiri države dopustio je osuđenom silovatelju da se slobodno kreće, piše ”Jutarnji list”.

Na pitanje Hrvatskom MUP-u kako je moguće da se Paravinja, za kojim su i Srbija i BiH raspisale potjernicu zbog silovanja, mogao bez ikakvih problema skrivati u Hrvatskoj, rečeno je da policija do sada nije imala nikakvog razloga da ga traži.

Hrvatska je još u januaru 2007. godine iz Srbije, odnosno od beogradske kancelarije Interpola, dobila obavještenje da je za Paravinjom raspisana potjernica. Ali, s obzirom da je MUP ustanovio da je Paravinja hrvatski državljanin, koji je državljanstvo dobio po ocu, nisu ga mogli izručiti. Policija je u tom trenutku učinila sve što je bilo u njihovom ovlašćenju, i slučaju obavijestila Državno tužilaštvo i Ministarstvo pravosuđa.

Paravinja je uhapšen juče u selu Donjim Srđevići kod Srpca, nakon višednevne potrage.

Na lokalitetu slapa Brljan na rijeci Krki i Ćorića jezera u Hrvatskoj jutros je počela potraga za tijelom Antonije Bilić, nakon što je Paravinja priznao da je ubio ovu maloljetnicu koja je posljednji put viđena 7. juna.

 

Srna/Informer.ba