Region Vijesti

Četiri godine od proglašenja nezavisnosti Kosova

U Prištini se danas obilježavaju četiri godine od proglašenja nezavisnosti.

Kosovo, koje je prije četiri godine jednostrano proglasilo nezavisnost, država Srbija ne priznaje, kao ni preostalo srpsko stanovništvo na sjeveru srpske pokrajine što je, kako prenosi Agencija Srna, potvrdilo na nedavnom referendumu kada su ponovo odbacili institucije u Prištini.

Parlament u Prištini usvojio je 17. februara 2008. deklaraciju o nezavisnosti koju je Vlada Srbije već iste večeri poništila kao protivpravni akt privremenih organa i sazvala zasjedanje Skupštine.

Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su odluku Vlade o ništavnosti tog akta, a Savjet bezbjednosti UN održao hitnu sjednicu.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin insistirao je na poštovanju Rezolucije 1244, koja Srbiji garantuje teritorijalni intigritet i suverenitet.

Međutim, dvočasovna debata završena je bez donošenja rezolucije zbog dijametralno suprotnih stavova Rusije i Kine s jedne, i SAD i evropskih zemalja s druge strane.

Samoproglašenu kosovsku nezavisnost do sada priznalo 87 država, među kojima i SAD i 22 članice EU. U junu 2008. godine Kosovo je dobilo svoju himnu, a stupio je na snagu i novi kosovski Ustav.

 

Srna/Informer.ba