Region Vijesti

Četiri mjeseca zatvora zbog grafita protiv Srba

Opštinski sud u Splitu osudio je na četiri mjeseca zatvora Antonija Vujčića (24) zbog postavljanja transparenta sa natpisom “Srbe na vrbe, nikad zaboraviti, nikad oprostiti” na jednom nadvožnjaku u Splitu u ljeto prošle godine.

Vujčić, koji je osuđen za krivično djelo rasna i druga diskriminacija, postavio je ovaj natpis na dan kada se igrao početni susret Dejvis kupa u Splitu između Ivana Ljubičića i Novaka Đokovića. U optužnici Opštinskog državnog tužilaštva u Splitu navedeno je da on transparent postavio u namjeri da izazove bezobzirnu nesnošljivost prema pripadnicima srpskog naroda.

Sudija Dinko Mešin rekao je prilikom izricanja presude da je ovim činom Vujčić nanio sramotu sebi, svojoj porodici, gradu i državi, piše “Slobodna Dalmacija”.

Optuženi je negirao djelo koje mu se stavlja na teret, a u njegovom mobilnom telefonu pronađena je fotografija izrade spornog transparenta, te nekoliko snimaka kako pozdravlja visoko dižući desnu ruku, fotografija Hitlera, kukastog krsta i grafita “mrzim crnčuge“.

List navodi da je Vujčić i ranije osuđivan na uslovnu kaznu zbog napada na policajca, pa mu je zato izrečena zatvorska kazna veća od propisanog minimuma od tri mjeseca.

Očekuje se žalba tužilaštva koje je tražilo osam mjeseci zatvora.

 

Informer.ba