Izdvojeno Politika Vijesti

C.Gora- BiH primjer dobrosusjedskih odnosa

Ambasador Crne Gore u BiH Dragan Đurović ocijenio je odnose dvije zemlje primjerom dobrosusjedske saradnje u regionu, istakavši da nacionalne manjine u BiH i Crnoj Gori postaju mostovi spajanja zemalja, kao što je to slučaj i u zemljama EU.

Obraćajući se visokim zvanicama prijema koji je povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore priredila crnogorska Ambasada u BiH, Đurović je poručio da će Crna Gora biti i dalje dobar partner i prijatelj BiH prilikom ispunjavanja svih zajedničkih ciljeva dvije zemlje.

Ocjenivši regionalnu saradnju veoma značajnom za stabilnost i napredak jugoistočne Evrope, Đurović je istakao da Crna Gora kao i susjedne zemlje izražava punu spremnpost na provođenju svih reformi koje će ubrzati evropske integracije.

Vjerujemo da će Crna Gora sljedeće godine otpočeti pristupne pregovore za članstvo u EU, što može biti podsticaj zemljama regiona i znak otvorenosti Unije za dalje proširenje”, naglasio je on.

Đurović je podsjetio i na Crnogorski ustanak protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu jula 1941. godine, rekavši da se obilježavanjem Dana državnosti ove zemlje želi iskazati divljenje prema 13. julu 1941. godine, kada je antifašistička Crna Gora iskazala otpor fašizmu.

Crna Gora i dalje nastavlja da se suprostavlja ideji nadmoći jednih nad drugima, zbog nacionalnih, vjerskih i rasnih razlika, koje uzrokuju nasilje i ratove praćene najvećim zločinima u istoriji čovječanstva“, poručio je crnogorski ambasador.

 

Srna/Informer.ba